Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Od žita do odbrane Kosova: Zašto je poseta egipatskog predsednika Srbiji – istorijska

© Tanjug / JADRANKA ILICAleksandar Vučić i Abdel Fatah al Sisi
Aleksandar Vučić i Abdel Fatah al Sisi - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Poseta egipatskog predsednika Srbiji, nakon 35 godina odsustva dijaloga na najvišem nivou, izuzetno je značajna i dolazi u veoma važnom političkom trenutku u međunarodnim odnosima. Takođe, ova poseta otvara brojne mogućnosti za poslovnu saradnju i predstavlja veliku šansu za srpske izvoznike pšenice, budući da je Egipat najveći svetski uvoznik žita.
Prema rečima sekretara Udruženja za biljnu proizvodnju u Privrednoj komori Srbije (PKS), Aleksandra Bogunovića, tržite Egipta, države sa preko 100 miliona stanovnika, ima ogroman potencijal. Iako saradnja srpskih i egipatskih privrednika već postoji, situacija u kojoj kompanije dveju zemalja imaju podršku i sa najvišeg državnog vrha svakako utiče na jačanje i produbljivanje poslovnih odnosa.
Prema podacima za 2021. godinu ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Egiptom iznosila je 79,7 miliona dolara, ali je u prvih pet meseci ove godine značajno povećana. Naša zemlja je u Egipat do sada izvozila pre svega proizvode duvanske industrije, specijalizovanu vojnu opremu i poljoprivredne mašine, a dolazak egipatske delegacije u Beograd omogućava da se, kaže Bogunović, u najvećem broju slučajeva ostvare uslovi za direktne kontakte kompanija, ali i da se izbegnu neki posrednici koji su do sada postojali u samom poslovanju.

Šansa za srpske izvoznike pšenice i jabuka

„Primera radi mi smo još pre par godina, usklađivanjem sanitarinih i fitosanitarnih sertifikata, napravili mogućnost za saradnju sa Egiptom u oblasti poljoprivrede, odnosno za izvoz određenih poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju. Pre svega govorim o pšenici, budući da Egipat uvozi 10 do 12 miliona tona žita godišnje. Dešavanja sa Rusijom i Ukrajinom u poslednje vreme možda su i pogurala celu tu priču, pa se tako sada malo intenzivnije pokrenulo to pitanje i otvorila mogućnost za naše kompanije da izvezu veće količine pšenice u Egipat“, navodi Bogunović.
Naravno, ističe naš sagovornik, ponuda za egipatsko tržište mora da se pripremi na odgovarajući način, a potrebno je obaviti određene pripreme i u smislu logistike.
„Ali, s obzirom na to da sa jedne strane postoji interesovanje za našom pšenicom, a da sa druge strane imamo dobar kvalitet naših proizvoda, mislim da ćemo u narednom periodu imati mogućnost da izvezemo žitarice i u Egipat. Tome u prilog ide najava ministra poljoprivrede da će se ukinuti kvote za izvoz, jer su količine koje Egipat uvozi znatno više i premašuju dozvoljene kvote za izvoz koje mi sada imamo. Tako da će i to, između ostalog, doprineti razvoju saradnje i ostvarivanju poslovnih rezultata“, kaže Bogunović i dodaje da je, pored žitarica, nama jako zanimljiv potencijal egipatskog tržišta i za srpsku jabuku.
Egipat je, ukazuje naš sagovornik, veliki uvoznik jabuka, a ono što je posebno važno je da je sortiment koji odgovara tom tržištu upravo onaj koji mi imamo.
„Trenutno postoje prepreke u smislu visokih carina koje su u Egiptu na snazi za naše voće, koje za jabuku iznose preko 40 procenata. Ali sa dogovorom koji je postignut i čija se realizacija očekuje u nekom narednom periodu trebalo bi da se te prepreke u poslovanju uklone. Naime, čuli smo najavu sporazuma o slobodnoj trgovini, a to bi značilo da bez carina mi imamo veoma veliki prostor, mogućnosti i konkurentnost naših proizvoda na tom tržištu. Do sada smo već obavili nekoliko razgovora, naša privredna delegacija je posetila Egipat pre nekoliko meseci, a ovaj veliki sastanak u Beogradu svakako govori o tome da se ta poslovna saradnja sve više intenzivira i da se stvaraju sve veći potencijali i mogućnosti za naše proizvode na egipatskom tržištu“, ocenjuje Aleksandar Bogunović.

Istorijska poseta

Da je poseta egipatskog predsednika Abdel Fataha el Sisija Srbiji izuzetno značajna u ekonomskom i političkom smislu smatra i nekadašnji ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić.
„Ova poseta dolazi u veoma važnom političkom trenutku u međunarodnim odnosima, dok u bilateralnim odnosima dve zemlje ona dolazi nakon više od tri decenije odsustva dijaloga na nivou predsednika država. Od tada do danas u svetu se mnogo toga promenilo - Egipat je prošao kroz svoju transformaciju, Srbija kroz svoju, pa ponovno podizanje odnosa dveju zemalja na najviši državni nivo svakako ima izuzetan i poseban značaj. Egipat je jedna od najvažnijih država Bliskog istoka i arapskog sveta, prostire se na milion kvadratnih kilometara i ima 104 miliona stanovnika. Reč je o 21. zemlji u svetu u pogledu bruto nacionalnog prihoda merenom po snazi potrošnje, a po BDP-u uopšte je 35. zemlja sveta“, navodi Bisenić za Sputnjik.
Egipat se, dodaje, nalazi u grupi 20 ekonomija u usponu i pretenduje da postane članica BRIKS-a, a u novim okolnostima i u novom svetu koji se sasvim očigledno stvara partnerstva sa takvim državama biće od izuzetne važnosti.
„Što se Srbije tiče obnavljanje odnosa sa Egiptom na najvišem nivou donosi više mogućnosti za održavanje i uspostavljanje saradnje sa bliskoistočnim, severnoafričkim i arapskim zemljama. U tom smislu se može reći da ova poseta pruža šanse da bude na taj način istorijska, budući da Egipat i Srbija imaju jednu vrstu diplomatskih odnosa još od 1908. godine, kada je Srbija otvorila svoje prvo diplomatsko-trgovinsko predstavništvo, iako Egipat još uvek nije bio formalno nezavisna država. Ali, ove godine Egipat obeležava stogodišnjicu svoje nezavisnosti, pa i u tom smislu postoji simbolika ovog celokupnog događaja“, ističe Bisenić.

„Zamrznuto“ priznanje

Kada je reč o takozvanom „zamrznutom“ egipatskom priznanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, Bisenić podseća da je reč o državi koja se tradicionalno drži osnovnih načela međunarodnog prava, među kojima je poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja.
„Međutim, u trenutku kada su na vlasti bila Muslimanska braća došlo je do odstupanja od takve politike i Egipat je jednom verbalnom izjavom portparola Ministarstva spoljnih poslova stavio do znanja da priznaje nezavisnost južne srpske pokrajine. Ali, samo tri dana nakon te izjave u Egiptu je došlo do promena i nova administracija je zauzela drugačiji stav i praktično stavila van snage ovo priznanje. Dakle, niti se otvaraju ambasade, niti Egipat podržava nezavisnost samoproglašenog Kosova u međunarodnim institucijama“, kaže Bisenić.
Ne treba, napominje bivši ambasador, zaboraviti ni kontekst u kome se ova poseta odvija:
„Pre dolaska u Beograd egipatski predsednik Sisi je bio na sastanku sa američkim predsednikom Bajdenom u Saudijskoj Arabiji, a nakon toga je leteo u Berlin gde se zadržao dva dana na Klimatskoj konferenciji, budući da je Egipat ove godine domaćin Konferencije UN o klimi. Iz Beograda predsednik Sisi odlazi u Pariz, gde će se sresti sa francuskim predsednikom Makronom. U takvom itinereru Beograd, po svemu sudeći, predstavlja važnu destinaciju i za egipatskog predsednika i za sam Egipat, imajući u vidu da ta zemlja želi da uspostavlja, razvija i učvršćuje odnose sa evropskim državama“.
Šef egipatske države, Abdel Fatah el Sisi, boravi u zvaničnoj trodnevnoj poseti Srbiji tokom koje će se razgovarati o jačanju saradnje, investicijama i trgovini između dve zemlje koje neguju prijateljske odnose još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih. Potpisan je niz bilateralnih sporazuma i memoranduma o razumevanju, a dva predsednika su posetu ocenila istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje na svim nivoima.
Plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
SRBIJA
Vučić: Istorijska poseta, doneće dobro i Srbiji i Egiptu
Aleksandar Vučić i Abdel al Sisi - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
SRBIJA
Završen sastanak Vučića i el Sisija: "Osetili smo iskreno prijateljstvo"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala