Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Završen sastanak Vučića i el Sisija: "Osetili smo iskreno prijateljstvo"

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICAleksandar Vučić i Abdel al Sisi
Aleksandar Vučić i Abdel al Sisi - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah el Sisi razgovarali su u četiri oka nešto duže nego što je bilo predviđeno. Nakon tog razgovora usledio je sastanak delegacija dve zemlje. Delegacije predvode Vučić i el Sisi, a predsednik Srbije je na početku tog sastanka rekao da želi da se prodube saradnja i prijateljstvo Srbije i Egipta.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Osetili smo istinsko prijateljstvo prema našoj zemlji, a nadam se da ste i vi osetili naše iskreno prijateljstvo", rekao je Vučić.
Naveo je da su razgovarali o važnim temama i dogovorili da dve vlade i ministri obe zemlje rade dalje na svim sporazumima, kao i na ugovoru o slobodnoj trgovini.
"Zašto bismo kupovali skuplje, kada možemo bez carina", konstatovao je Vučić i dodao da razgovarali o saradnji u oblastima poljoprivrede, vojske i zdravstva.
Sastanku su prisustvovali ministri Branko Ružić, Maja Gojković, Nikola Selaković, Irena Vujović, Branislav Nedimović, Tatjana Matić, dok su egipatsku delegaciju predstavljali ministar spoljnih poslova Samih Šukri, ministarka trgovine i industrije Nevin Gamea.
Posle sastanka delegacija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je egipatskom predsednikom odlikovanje.
El Sisi je odlikovan za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.
Predsednik Aleksandar Vučić pre toga je priredio svečani doček ispred Palate "Srbija" za egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija.
Nakon intoniranja himni dve zemlje, uz ispaljivanje počasnih plotuna u čast visokog gosta, predsednici Vučić i el Sisi su prošli pored postrojenih pripadnika Garde Vojske Srbije, nakon čega su jedan drugom predstavili i članove svojih delegacija.
Za danas je planirano i da se održi Srpsko - egipatski biznis forum, a privrednicima dve zemlje će se na otvaranju obratiti predsednici.
El Sisi je doputovao u Beograd juče u popodnevnim časovima, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Vučić koji je ocenio da će ova poseta dodatno učvrstiti višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Egipta i dva naroda.
El Sisi je prvi egipatski predsednik koji je došao u Srbiju nakon 35 godina, odnosno od posete Hosnija Mubaraka u julu 1987. godine.
Očekuje se da će poseta doprineti velikom proboju u bilateralnim odnosima i trgovini između dve zemlje, a u fokusu razgovora biće razvoj saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala