- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Moje oružje je istina“: Kako se obučavaju dobrovoljci u bazi specijalnih snaga u Čečeniji /foto/

© Sputnik / Said Tsarnayev / Uđi u bazu fotografijaRuski univerzitet za specijalne snage
Ruski univerzitet za specijalne snage  - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Dobrovoljci iz različitih regiona Rusije prolaze obuku u Ruskom univerzitetu za specijalne snage u gradu Gudermesu u Čečeniji. Dopisnik Sputnjika je imao ekskluzivnu priliku da poseti centar centar za obuku i porazgovara sa ljudima koji će učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Moje oružje je istina i svaka vojska je pred njim nemoćna“ – reči prvog predsednika Čečenije Ahmata Kadirova, oca lidera Ramzana Kadirova, ispisane su na ogromnom plakatu na zgradi aerodroma grada Groznog. Grad Gudermez udaljen je samo sat vremena vožnje od Groznog. Tamo se nalazi Ruski univerzitet za specijalne snage – prva obrazovna ustanova u Rusiji koja pruža stručnu obuku za specijalne jedinice.

Baza za specijalnu obuku obuhvata skoro 400 hektara stepa, šuma, planina, ravnica i visoravni. Na teritoriji Univerziteta protiče i reka, što pruža mogućnost polaznicima da uvežbavaju jedinstvene operacije kao što je juriš na brod. Na teritoriji univerziteta nalazi se maketa naseljenog mesta, poligoni za gađanje, učionice, volonterski kamp, kao i centar za obuku padobranaca.
Danas u centru obučavaju, pored profesionalaca, i dobrovoljce koji žele da učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini.
Patriotski duh tu dovodi muškarce različitih nacionalnosti iz raznih mesta iz Rusije. Najmlađi od njih, sa kojim je dopisnik Sputnjika imao priliku da porazgovara, ima 19 godina. Ima želju da bude koristan svojoj otadžbini. Najstariji ima 53 godine. Prošao je dva čečenska rata i smatra svojom dužnošću da ponovo služi otadžbini. Često su dobrovoljci porodični ljudi koji nemaju borbeno iskustvo. Jedan od njih je i Sergej iz Moskve, ranije je radio u IT kompaniji.
„Ovde su veoma dobri instruktori. Uče nas da rukujemo oružjem, da budemo spremni na sve situacije. To je jedinstveno mesto. Ovo nigde drugde ne uče. Ovde sam došao iz više razloga. Kada su u toku borbena dejstva u kojima učestvuje moja zemlja, ne mogu da stojim po strani. Moramo da pomognemo da se zaštiti civilno stanovništvo“, kaže Sergej za Sputnjik.
Prema rečima instruktora Albastova Elbeka, ko god želi može da dođe u Grozni i da se prijavi u dobrovoljce. Nakon toga ga šalju u centar za obuku.
Tako je u Gudermez stigao i Aleksandar iz Burjatije. Pre puta u Donbas odlučio je da prođe kurs za specijalnu obuku.
„Tamo je mnogo naših momaka. Sada im je potrebna pomoć. Želim da se uništi nacizam, da se zaustavi stradanje civila, dece. Svi dobrovoljci se vode samo tim. To je naš dug, naša otadžbina“, objašnjava Aleksandar.
Na pitanje da li se plaše da idu u zonu borbenih dejstava, dobrovoljci imaju jedan odgovor:
„Ne treba se bojati kada si u pravu. Snaga ruskog vojnika je u istini. Na Zapadu, u Ukrajini lažu o nama. A mi znamo svoj posao“.
Kako je ranije rekao lider Čečenije Ramzan Kadirov, centar svake sedmice šalje u Ukrajinu grupu obučenih dobrovoljaca.
Vladimir Putin sa članovima Saveta bezbednosti Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
RUSIJA
Putin se složio sa idejom da se u Ukrajini angažuju dobrovoljci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala