- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin se složio sa idejom da se u Ukrajini angažuju dobrovoljci

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin sa članovima Saveta bezbednosti Rusije
Vladimir Putin sa članovima Saveta bezbednosti Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici Saveta bezbednosti složio se sa idejom da se u Ukrajini angažuju dobrovoljci.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Ako vidite da ima ljudi koji žele dobrovoljno, tim pre ako to nije za novac, da odu i pomognu ljudima koji žive u Donbasu, treba im izaći u susret i pomoći da stignu u zonu borbenih operacija“, rekao je Putin na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu predložio je Putinu da se DNR i LNR preda trofejno oružje zapadne proizvodnje - mobilni protivavionski raketni sistemi, protivtenkovske vođene rakete, kao i tenkovi i streljačko oružje.
„Nagomilali smo veliki broj naoružanja, ukrajinskog naoružanja: tenkova, oklopnih vozila i svih vrsta streljačkog oružja, artiljerije. Pored toga, ima mnogo sistema 'džavelin' i 'stinger'. Predlaže se da se to preda DNR i LNR kako bi mogli efikasno da se brane“, rekao je Šojgu. Ruski lider se složio sa tom idejom.
„Što se tiče isporuka naoružanja, posebno zapadne proizvodnje, koje je palo u ruke ruske vojske – naravno, podržavam mogućnost da se preda vojnim jedinicama LNR i DNR. Molim vas, učinite to. Ako su potrebne neke odluke na mom nivou, spreman sam“, rekao je Putin.

Ogroman broj dobrovoljaca želi da učestvuje u oslobodilačkom pokretu

Ogroman broj dobrovoljaca iz različitih država želi da dođe i učestvuje u oslobodilačkom pokretu u LNR i DNR, rekao je Šojgu.

„Najveći broj njih je sa Bliskog istoka - imamo preko 16.000 prijava. I ovde, naravno, smatramo da je ispravno da pozitivno odgovorimo na te zahteve, pogotovo što te prijave nisu za novac, nego po istinskoj želji tih ljudi. Mnoge od njih znamo, pomagali su u borbi protiv DAEŠ-a (međunarodna teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u najteže vreme, u poslednjih deset godina“, precizirao je Šojgu.

Putin je saopštio i da zapadni sponzori ne kriju da se u Ukrajini skupljaju plaćenici iz celog sveta.
„Što se tiče skupljanja plaćenika iz celog sveta i njihovog slanja u Ukrajinu – vidimo da oni to ne kriju – zapadni sponzori Ukrajine, ukrajinskog režima. Oni to otvoreno rade, zanemarujući sve norme međunarodnog prava“, rekao je Putin.

Rusija će ojačati zapadne granica

Šojgu je takođe izvestio Putina o planovima za jačanje zapadnih granica Rusije koje je pripremio Generalštab Oružanih snaga Rusije. Kako je kazao, Generalštab je razmotrio mere Zapada usmerene na jačanje njihovih snaga kod zapadnih granica Rusije – svakodnevno pristižu nove jedinice, iako im apsolutno ništa ne preti.
„Generalštab razmatra i praktično završava plan za jačanje naših zapadnih granica, uključujući nove, savremene sisteme i prebacivanje borbenih jedinica za zaštitu naših zapadnih granica“, kazao je Šojgu.
On je istakao da će na sledećem sastanku biti izneti predlozi. Ruski lider je odgovorio da jačanje zapadnih granica Rusije, kao odgovor na akcije NATO-a, zahteva da posebno razmatranje.
„Što se tiče jačanja zapadnih granica Rusije u vezi akcija koje preduzimaju zemlje NATO-a u tom pravcu i što se tiče odgovora na to što rade – to zahteva posebno razmatranje. Molim vas da pripremite poseban izveštaj. Na osnovu rezultata diskusije o tome u najskorije vreme ćemo doneti odgovarajuću odluku“, rekao je Putin.
Pripadnici Narodne milicije DNR u Volnovahi - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
RUSIJA
Jutjub blokirao ruske medije širom sveta; SAD planirale da otvore biolaboratoriju na Krimu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala