- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan: Turska nastavlja saradnju s Rusijom kada je reč o gasu

© AP Photo / Domenico StinellisPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na Samitu G20 u Rimu
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na Samitu G20 u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Turska namerava da nastavi saradnju s Rusijom kada je reč o gasu i nuklearnoj elektrani „Akuju“, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
„U ovom trenutku odnos gospodina Putina prema našim naporima (u vezi s Ukrajinom) je pozitivan. Za to nam je čak i zahvalan. Nadam se da ćemo nastaviti našu solidarnost u vezi s pitanjem prirodnog gasa, pitanjem nuklearne elektrane 'Akuju' i drugim pitanjima“, rekao je Erdogan novinarima po povratku iz Teherana, gde se sastao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i iranskim rukovodstvom.
Predsednik Turske je istakao da su razgovori s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom bli „sadržajni i produktivni“.
„Imao sam sadržajan i produktivan bilateralni sastanak s predsednikom Ruske Federacije, gospodinom Putinom“, rekao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Irana.

Memorandum o izvozu žita ove sedmice

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan očekuje da će memorandum o izvozu žita biti potpisan ove sedmice na sastanku delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.
„Mi posredujemo kao zemlja-domaćin. Odavno radimo na izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora. Nekoliko puta sam o tom pitanju razgovarao sa gospodinom Putinom i gospodinom Zelenskim. Naša ministarstva inostranih poslova i nacionalne odbrane su, takođe, održale sastanke sa svojim sagovornicima. Na kraju tehničkog sastanka koji je održan prošle sedmice u Istanbulu postignut je dogovor o osnovnim pravcima procesa u okviru plana Ujedinjenih nacija. Ove sedmice želimo da sastavimo taj memorandum kao pisani tekst“, rekao je Erdogan.
On je dodao da se Turska nada da će plan Ujedinjenih nacija o rešavanju problema izvoza žita biti realizovan u narednih nekoliko dana.
„Proces će se pratiti iz koordinacionog centra, koji će biti formiran u Istanbulu. Pored naše zemlje, ovde će biti prisutni i zvaničnici iz Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija. Naša zemlja, koja ima poverenje svih zainteresovanih strana, osiguraće neophodnu koordinaciju radi dobre realizacije procesa, uz međuresorni pristup. Nastavljano intezivne napore kako bismo okončali taj delikatan proces koji ima ključni znašaj s tačke gledišta globalne prehrambene bezbednosti“, rekao je Erdogan.
Radijator - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Podkast
Zapadu kuca na vrata ruska zima, na istoku zbijaju redove | Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala