- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Neprihvatljivo da se brodovi za izvoz žita koriste za snabdevanje Ukrajine oružjem

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice u Novosibirskoj oblasti
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Za Rusiju je neprihvatljiva mogućnost snabdevanja Ukrajine zapadnim oružjem brodovima koji će, prema očekivanjima, prevoziti žito preko Crnog mora, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatija Sergej Veršinjin.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U principu, naravno da smatramo nemogućim da se te humanitarne isporuke koriste za snabdevanje Ukrajine smrtonosnim oružjem zapadnih zemalja (a njih je veoma mnogo), što bi dodatno podstaklo nepopustljivost ukrajinske strane“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, u slučaju postizanja dogovora o izvozu žita preko Crnog mora, brodovi neće biti meta vazdušnih napada ruske strane.

„Podsetiću na izjavu našeg predsednika Vladimira Putina koji je rekao da ako Ukrajinci deminiraju luke i bude omogućena plovidba brodova sa žitaricama, te isporuke će garantovano biti izuzete od bilo kakvih napada, biće obezbeđen miran prolaz“, istakao je Veršinjin.

On je, takođe, odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se Velika Britanija uključi u pregovore o izvozu žita iz Ukrajine odgovorio da učešće bilo kojih drugih zemalja pored Rusije, Turske i Ukrajine, kao i predstavnika Ujedinjenih nacija u toj operaciji nije potrebno.
Kako je ranije saopštio dobro informisani izvor za Sputnjik, na pregovorima povodom izvoza žita iz Ukrajine postignut je ozbiljan napredak, sledi rešavanje tehničkih pitanja.
Prethodno su u Istanbulu održani pregovori vojnih delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i delegacije Ujedinjenih nacija na ovu temu.
Na kraju prošlonedeljnih pregovora, turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je postignut dogovor o formiranju koordinacionog centra u Istanbulu, a da će se ruska i ukrajinska delegacija ponovo sastati u Turskoj za oko nedelju dana radi razmatranja pitanja izvoza žitarica.
Susret predsednika Rusije i predsednika Indonezije - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
RUSIJA
Putin: Ne sprečavamo izvoz žita, zbog politike Zapada u najtežem položaju zemlje u razvoju
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Energetska i prehrambena kriza su rezultat avanturističke i nepromišljene politike Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala