- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Energetska i prehrambena kriza su rezultat avanturističke i nepromišljene politike Zapada

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Ni energetska, ni prehrambena kriza nisu počele danas, one su rezultat avanturističke politike Zapada, uključujući i prisilno sprovođenje prelaska na „zelenu tranziciju“, ocenio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

„Ove krize su rezultat avanturističke, nepromišljene i pogrešne politike Zapada, uključujući prisilnu implementaciju takozvane zelene tranzicije, kao i veštačko mešanje u mehanizme regulisanja potražnje i ponude“, objasnio je on na konferenciji nakon sastanka ministara inostranih poslova G20 na Baliju.

Ruski diplomata je takođe naglasio da je Rusija na sastanku G20 pokazala spremnost za ispunjenje svih obaveza koje se tiču isporuka pristupačnih energenata, nafte i gasa.

„Ovome se, međutim, aktivno protive Sjedinjene Države, primoravajući Evropu, pa i ostatak sveta, da odbace te pristupačne energente i pređu na daleko skuplje resurse“, smatra Lavrov.

Rešenja za izvoz žita iz Ukrajine

Lavrov je ocenio da zapadne zemlje nastavljaju s pokušajima da veštački blokiraju isporuke ruskog žita zemljama koje su ga ugovorile.

„Statistika jasno pokazuje da žito, koje je blokirano u ukrajinskim lukama, čini manje od 1 odsto obima svetske proizvodnje, tako da nema stvarni uticaj na prehrambenu bezbednost“, objasnio je on.

Lavrov je istakao da je nevolja u tome što zapadne kolege jako žele da stvore neki međunarodni kontrolni mehanizam izvoza ruskog žita iz ukrajinskih luka uz učešće NATO snaga i da Moskva savršeno razume njihovu nameru.
Ruski ministar je istakao da je Rusija spremna za pregovarački proces sa ukrajinskom i turskom stranom o ukrajinskom žitu.

„Imamo sva rešenja: kad je reč o ukrajinskom žitu – Ukrajina mora da odblokira svoje luke, deminira ih ili omogući bezbedan prolazak preko minskih polja, a van teritorijalnih voda Ukrajine, Rusija i Turska spremne su da osiguraju bezbednost relevantnih brodova i da ih sprovedu do moreuza. Dalje, Sredozemnim morem oni mogu da plove svojom sopstvenom rutom“, objasnio je Lavrov.

Kako je dodao, „vojska ovde ima glavnu ulogu, jer je sve povezano sa učešćem ruske mornarice“.
Ruski ministar je zaključio da je Rusija je na sastanku G20 postavila brojna teška pitanja zapadnim zemljama, ali nije dobila odgovor na njih.
Nakon sastanka s Lavrovom na Baliju, ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je izjavio da je s ruskim kolegom razmatrao mehanizme Ujedinjenih nacija za regulisanje situacije sa izvozom žita iz Ukrajine. On je dodao da se održava stalna komunikacija s generalnim sekretarom UN i ukrajinskom stranom u vezi s tim pitanjem.
U Moskvi su 21. juna održani pregovori vojnih delegacija Turske i Rusije o formiranju bezbednog koridora za izvoz ukrajinskog žita. Ministarstva inostranih poslova dve zemelje nazvala su pregovore konstruktivnim i odlučeno je da se nastave.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
RUSIJA
Lavrov: Rusija garantuje bezbednost ukrajinskih brodova sa žitom do Bosfora
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
RUSIJA
Rok deset dana: Erdogan namerava da reši pitanje izvoza žita iz Ukrajine
Žetva pšenice  - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
RUSIJA
Evropa u maju ostala bez više miliona tona ukrajinskog žita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala