- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija garantuje bezbednost ukrajinskih brodova sa žitom do Bosfora

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Pratite nas
Ruska strana ne vidi nikakve probleme u tome da se brodovima koji prevoze žito dozvoli da isplove iz ukrajinskih luka u Crnom moru, potrebno je samo da se uklone mine i da se organizuje njihov prolazak, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Napori koje sada preduzimaju i Turska, i generalni sekretar Ujedinjenih nacija, odavno bi uspeli da su Ukrajina i njeni zapadni gospodari rešili problem uklanjanja mina iz luka u Crnom moru. To pitanje je očigledno za svakog stručnjaka“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Teheranu, nakon sastanka s iranskim kolegom Amirom Abdolahijanom.
Prema rečima ruskog ministra, pokušaji da se organizuje nekakva međunarodna koalicija radi sprovođenja tih procedura, bili su usmereni isključivo na to da se pod okriljem Ujedinjenih nacija ta koalicija umeša u pitanja Crnomorskog regiona.
„Nema nikakvih problema da se, bez nagomilavanja shema te vrste, omogući isplovljavanje brodovima koje drže Ukrajinci u miniranim lukama Crnog mora. Glavno je da to bude omogućeno ili uklanjanjem mina, ili organizovanjem odgovarajućih slobodnih prolaza. Što se tiče međunarodnih voda, Rusija garantuje bezbednost prolaza tih brodova do moreuza Bosfor i u tome se razumemo s Turskom“, rekao je Lavrov.
Ruski ministar je naglasio da su pokušaji da se napravi „vasionska tragedija“ zbog količine žita koja sada ostaje u Ukrajini – „apsolutno prljava politika“, jer je svima dobro poznato da ukrajinsko žito čini manje od jedan odsto ukupne svetske proizvodnje pšenice i drugih žitarica.
„Zbog toga je sada važno naterati Ukrajince da puste inostrane brodove koji se tamo nalaze kao taoci i ne praviti od tog problema manevar za odvlačenje pažnje od grešaka i propusta samog Zapada u međunarodnoj politici koja se tiče trgovine prehrambenim proizvodima i đubrivima“, naglasio je Lavrov.
Žetva pšenice  - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SVET
Amerika i EU planiraju izgradnju silosa za žito na granicama sa Ukrajinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala