Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko: Teško je govoriti o bilo kakvom poverenju u EU, Srbiji je to jasno

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocah-Harčenko
Aleksandar Bocah-Harčenko  - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je teško govoriti o poverenju u Evropsku uniju, posebno kada je reč o Srbiji, a kao primer za to naveo je neformiranje Zajednice srpskih opština.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Briselski sporazum predviđa formiranje ZSO, a to nije ispunjeno. EU kao posrednik u implementaciji tog sporazuma morala je da napravi pritisak na Prištinu, što pokazuje kakav je statusu posredovanja EU. Za Srbiju je to na ovom primeru dosta jasno. Teško je govoriti o nekom poverenju u EU", rekao je ruski ambasador za televiziju Hepi govoreći o EU kao posredniku.
Govoreći o snabdevanju gasom kazao je da je Srbija dobila najbolju moguću cenu u sadašnjim uslovima.

"Osnovna pitanja su rešena u okviru ugovora, cena je najbolja moguća u sadašnjim uslovima. Ona pogoduje i Rusiji i omogućuje razvoj Srbije i normalan život", rekao je on.

Bocan-Harčenko je rekao da postoji mogućnost da se dogovori isporuka dodatnih količina ruskog gasa Srbiji tokom zime, ako za tim bude bilo potrebe.
„Osnovne količine gasa su određene. Postoji mogućnost dodatnih količina u toku zime ako Srbija za time bude imala potrebe“, rekao je Harčenko.
Kada je reč o tranzitu gasa, naveo je da je što se tiče Turske sve u redu, ali da briga postoji oko tranzita preko Bugarske zbog odnosa Moskve i Sofije koji su, kako je rekao, za sada veoma loši.
Ruski ambasador je naglasio da Srbija stoji principijelno van sankcija polazeći od svojih nacionalnih interesa i odnosa sa Rusijom. Dodao je i da dve zemlje nastavljaju saradnju.
Istakao je i da Rusija podržava Srbiju u rešavanju kosovskog pitanja.
Gasovod Balkanski tok - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
EKONOMIJA
Ruski ambasador: Srbija će na isti način dobiti dodatne količine gasa tokom zime ako bude potrebno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala