Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije ponovo se oglasilo o padu aviona u Grčkoj

© AP Photo / Giannis PapanikosOstaci ukrajinskog aviona koji se srušio kod Kavale
Ostaci ukrajinskog aviona koji se srušio kod Kavale - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Republika Srbija ispunila sve međunarodne obaveze i postupala u skladu sa svim važećim međunarodnim propisima u vezi sa padom aviona u Grčkoj koji je poleteo iz Niša i prevozio proizvode srpske odbrambene industrije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Avion Antonov-12, koji je u vlasništvu ukrajinske kompanije „Meridian LTD“, prevozio je oko 11,5 tona proizvoda naše namenske industrije, dok je vlasnik navedene robe bila privatna kompanija „Valir“ iz Srbije. Republika Srbija izdala je saglasnost za izvoz naoružanja, čiji je dozvoljeni krajnji korisnik bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša“, navodi se u saopštenju.
Dalje se kaže da u nadležnosti Republike Srbije nisu bili organizacija leta, koji je imao rutu Niš, sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, kao ni izbor kompanije za transport. Takođe, navodi se dalje, Republika Srbija „nije nadležna ni za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakvim slučajevima obraća za preletnu dozvolu“.
„Kao što smo već i saopštili naša zemlja odobrila je izvoz i transport školskih i svetlećih minobacačkih mina. S obzirom da smo izdali dozvolu za izvoz ovog naoružanja ka krajnjem kupcu Ministarstvu odbrane Bangladeša, svakako ne može biti reč o ilegalnoj trgovini, već o izvozu u skladu sa međunarodnim pravom“, stoji u saopštenju i dodaje:
„Napominjemo i da bi dozvola bila izdata i da se radi o bojevoj municiji ili bilo kojoj drugoj vrsti naoružanja, s obzirom da je Bangladeš dozvoljeni krajnji korisnik i da je izvoz ovoj zemlji apsolutno u skladu sa zakonom i svim međunarodnim propisima, jer nije ni pod kakvim međunarodnim sankcijama. Tu činjenicu ističemo jer je Srbija veoma transparentna po ovom pitanju, dok se u pojedinim domaćim krugovima kontinuirano ponavlja narativ po kojem je izvoz naoružanja dozvoljen svima, uključujući i najbogatije zemlje sveta, ali ne i Srbiji“.
Na kraju se zaključuje da je sasvim očigledno da su pojedini domaći i inostrani krugovi razočarani što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportovala naoružanje Ukrajini, te nastavljaju sa plasiranjem novih izmišljotina.
„Ali smo ubeđeni da će se ponovo razočarati, jer je Republika Srbija i u ovom slučaju dosledno poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da o svemu sprovedu detaljnu istragu i obaveste javnost“, kaže se na kraju saopštenja.
Ostaci ukrajinskog aviona koji se srušio kod Kavale - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
REGION
Grčki mediji: Atina će uputiti demarš Beogradu nakon pada aviona, razlog – opasni teret
Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
SRBIJA
Stefanović: Ukrajinski avion prevozio iz Srbije naoružanje za Bangladeš, svi članovi posade poginuli
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala