- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj: Nisam saglasan sa mnogim zemljama EU, sankcije protiv Rusije su potrebne

© AP Photo / John ThysVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je izjavio da nije saglasan sa kritikom politike sankcija nekih zemalja EU protiv Rusije i smatra da je potrebno da se ona nastavi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Trenutno su u toku debate na temu efikasnosti sankcija i o tome koliko one više pogađaju nas nego na Rusiju. Neki evropski lideri su čak govorili da su sankcije bile greška. Ne smatram da su greška, morali smo da ih uvedemo i nastavićemo da ih uvodimo“, rekao je on pred početak sastanka ministara inostranih poslova Evropske unije u Briselu na kome će se razmatrati mogućnosti da se antiruske sankcije pojačaju i prošire.

Borelj je opovrgao tvrdnje da su cene nafte porasle zbog sankcija EU.
„Naprotiv, cene nafte su pale, dovoljno je da se pogledaju grafikoni. Cene se trenutno nalaze na februarskom nivou“, pojasnio je šef evropske diplomatije.
On je dodao da će šefovi diplomatija zemalja EU neće razmatrati nov paket sankcija, već jačanje delovanja trenutnih sankcija, kao i zabranu uvoza zlata i novi spisak individualnih sankcija.

Ranije je premijer Mađarske Viktor Orban rekao da politika sankcija nije opravdala očekivanja, kao i da ekonomija Evrope pucala sama u sebe.
Nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije protiv Rusije, posebno ruskim energentima. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je politika odvraćanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, kao i da su sankcije nanele ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
RUSIJA
"Sačekajmo zimu": Ruski senator predložio EU da bude strpljiva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala