- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nole je imao teži put od Rafe i Rodžera

© AP Photo / Gerald HerbertNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
Pratite nas
Bilo je onih koji su prebacili Novaku Đokoviću da je do titule na Vimbldonu stigao igrajući protiv ne tako jakih protivnika, ali kada se gledaju turniri na kojima su Nole, Rafael Nadal i Rodžer Federer pobeđivali barem trojicu igrača iz najboljih 10, pa onda osvajali titule - jasno je da je Srbin imao najteži posao.
Naime, Novak je osvojio 22 ovakve titule, sledi Federer sa 15, a najslabiji na ovom spisku je Nadal sa 13.
Zanimljivo postaje kada se gledaju turniri gde su pobedili barem jednog od dvojice najvećih rivala. Novak ima 41 takvu titulu, Nadal 35, a Federer27.
Interesantno je da imaju i titule gde su savladali obojicu - Đoković pet, Nadalčetiri, Federer jednu.
Kada su Grend slemovi u pitanju, Novak je osvojio šest titula pobedivši barem trojicu iz TOP 10 sa ATP liste, isti je učinak i Federera, dok je Nadalna pet najvećih titula u ovoj kategoriji.
Kako bilo, ovo su samo brojke, a kao što je Novak i sam istakao, kada sva trojica završe karijere najviše će se biranje najvećeg svoditi na subjektivni osećaj.
Čak su svtatističari i zaljubljenici u tenis napravili i specifičnu listu, gde su osmislili i sistem bodovanja po kojem najveći broj bodova donose Grend slemovi, godine završene na 1. mestu, nedelje provedene na prvom mestu, vreme provedeno u Top 5 na ATP listi, ali i po međusobnom skoru između najvećih rivala.
Prema trenutnoj listi, Novak Đoković je prvi sa 987 bodova, a drugi je RodžerFederer sa 930, dok je Rafael Nadal tek treći sa 885 bodova.
Treba reći i da je Federer stizao do Grend slemova pre nego što su Novak i Rafa sazreli kao igrači, te da sada on ne igra, pa spomenuta dvojica, doduše u poznim igračkim godinama, imaju šansu da ga preteknu koju su i iskoristili.
Međutim, i prethodno navedeni statistički podaci govore u prilog da je Novak imao najteži puta od sve trojice, morao je da igra protiv jačih protivnika, a i ujdurma sa Vimbldonom mu neće pomoći jer je zbog svega pao na sedmu poziciju ATP liste.
Što znači da će ponovo imati teže protivnike, nego što to realno zaslužuje uspesima na terenu.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
SPORT
Kako drevna veština može da pomogne Novaku Đokoviću?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala