- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ruska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija

UŽIVO Raketni napad Ukrajine na Alčevsk, uništeni trolejbuski depo i ambulanta

Pratite nas
Specijalna vojna operacija traje 143 dana. Svi putevi za povlačenje protivničke vojske iz gradova Soledar i Seversk u Donbasu praktično su pod kontrolom savezničkih snaga. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio ruskim snagama da pojačaju dejstva u Donbasu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:50 16.07.2022
21:47 16.07.2022
Stela na ulazu u grad Slavjansk - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
RUSIJA
Novi strašni plan Kijeva: Dići most u mestu Poltavka i optužiti rusku vojsku
18:16 16.07.2022
Ruske snage bezbednosti privele su u Hersonskoj oblasti državljanina Ukrajine koji je u šumi napravio tajno sklonište za naoružanje i municiju s namerom da izvede diverzije.
18:12 16.07.2022
16:15 16.07.2022
Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin je izjavio da su škola, vrtić, pijaca i zgrade oštećene nakon što je ukrajinska vojska granatirala Kirovski rejon Donjecka.
Ranije je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu režima prekida vatre objavilo da je ukrajinska vojska danas tri puta gađala Kijevski rejon Donjecka iz sistema „Grad“ i da je tokom granatiranja poginuo jedan civil.
16:09 16.07.2022
Borci Narodne milicije DNR zaplenili su naoružanje NATO koje koriste ukrajinski vojnici.
Oni su na položajima ukrajinskih snaga zaplenili nemački automat „Hekler i Koh“, tip MP-5, kopiju izraelskog puškomitraljeza „negev“ koja je proizvedena u Ukrajini po licenci.
15:33 16.07.2022
Sjedinjene Države guraju EU u propast odakle možda neće moći da se izvuče, ocenio je ruski senator Vladimir Džabarov.

„EU je saopštila da priprema novi, sedmi po redu, paket antiruskih sankcija. Zanima me šta pokušavaju? I njima samima je jasno da te mere neće zaustaviti Rusiju u pravednom poduhvatu s ciljem denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine“, napisao je on na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ponovo se dešava „zombiranje Evrope“.
„Krajem 30-tih godina prošlog veka ‘zombirao’ ih je Hitler, uvlačeći ih u krstaški pohod protiv Rusije. Sada to pokušavaju da urade Amerikanci“, rekao je on.
14:52 16.07.2022
Zaporoška oblast izvozi veliku pošiljku žita morskim putem, rekao je šef administracije te oblasti Jevgen Balicki.
„Oko 100.000 tona žitarica izvoziće komercijalna morska luka Berdjansk. Četiri velika broda su na putu, spremna za utovar“, napisao je Balički na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, žito se izvozi i železničkim transportom.
„Već je poslato više od 100 vagona, potpisan je i ugovor za 150.000 tona žitnog tovara“, naglasio je Balicki.
14:04 16.07.2022
Ruska vojska dovozi sve više savremene vojne tehnike u blizinu linije fronta u Donbasu. Dopisnici Sputnjika javljaju da su videli oklopno borbeno vozilo „terminator“ koje s kreće ka liniji fronta kod Severska.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je danas da se pojačaju dejstva ruskih snaga u svim operativnim pravcima, kako bi se onemogućilo kijevskom režimu da izvodi masovne raketne i artiljerijske napade na civilnu infrastrukturu i žitelje Donbasa i drugih regiona.
13:03 16.07.2022
Ukrajinski vojnici u blizini Lavova - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
RUSIJA
Ruske snage uništile 115. brigadu Ukrajine, koja je delovala u pravcu Severska
12:47 16.07.2022
Dve osobe su poginule, a jedna je ranjena u posledicama ukrajinskog granatiranja grada Izjuma kasetnom municijom, saopštila je pres-služba administracije Harkovske oblasti.
„Izjum je ponovo na udaru Oružanih snaga Ukrajine. Grad je granatiran kasetnom municijom. Među civilnim stanovništvom ima žrtava: dve osobe su poginule, jedna je povređena“, navodi se na Telegram kanalu.
Ovo je treće granatiranje Izjuma u ​​poslednjoj sedmici, od posledica granatiranja u četvrtak dve osobe su poginule, a 15 je povređeno.
12:41 16.07.2022
Turska će, verovatno, poslednja ratifikovati stupanje Finske i Švedske u NATO, smatra finski predsednik Sauli Niniste.
„Ratifikacije koje smo videli su potpisane veoma brzo. Munjevito, bukvalno kao uz utrkivanje. Mislim da će tokom leta redovno stizati pozitivne vesti. Pritom će, verovatno, Turska biti poslednja na spisku“, rekao je Niniste za televizijski kanal MTV3.
Finski predsednik smatra da eventualno zbližavanje Turske i Rusije neće uticati na proces primanja Švedske i Finske u NATO.
Prijavu Finske i Švedske za članstvo u NATO do sada je potpisalo 15 od 30 zemalja-članica Alijanse, među kojima su: Kanada, Danska, Norveška, Estonija, Island, Velika Britanija, Albanija, Poljska, Nemačka, Luksemburg, Holandija, Bugarska, Slovenija, Letonija i Hrvatska.
11:59 16.07.2022
Lansiranje balističke rakete Trajdent sa američke podmornice Mejn - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
RUSIJA
Predsednik ruske Dume o zapadnim raketama: Mogu da se vrate kao bumerang
11:50 16.07.2022
Ministarka finansija SAD Dženet Jelen izjavila je da su se zemlje „Velike dvadesetorice“ dogovorile da inteziviraju rad na pitanjima prehrambene bezbednosti i da izbegavaju izvozna ograničenja, prenosi Rojters.
„Jelen je izjavila da joj je drago što su se zemlje G20 dogovorile da inteziviraju rad na prehrambenoj bezbednosti, da doprinose otvorenoj trgovini poljoprivrednih proizvoda i da izbegavaju izvozna ograničenja“, navodi agencija.
Ministarka finansija SAD je, takođe, rekla da postoji konsenzus unutar G20, bez obzira na to što su nesuglasice u vezi s ruskom specijalnom operacijom u Ukrajini onemogućile izradu završnog saopštenja nakon sastanka ministara finansija.
11:26 16.07.2022
Ukrajinska vojska je granatirala stambene četvrti Hersonske oblasti, prenosi dopisnik Sputnjika.
11:20 16.07.2022
Šef administracije oslobođene teritorije Harkovske oblasti Vitalij Gančev i lider Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik će danas potpisati sporazum o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći.
Nacrt sporazuma predviđa više od 20 tačaka u različitim oblastima integracije, od humanitarne pomoći do saradnje u oblasti trgovine, kulture i omladinske politike.
Strane se obavezuju i da će štititi jedna drugu od spoljnih agresora, kao i da će uzajamno i punopravno priznavati svu zvaničnu dokumentaciju koju izdaju vlasti.
Očekuje se da će sličan sporazum uskoro biti potpisan i sa administracijom Donjecke Narodne Republike.
11:10 16.07.2022
Politička kriza u Italiji može da prekine isporuke oružja Ukrajini
Šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo rekao je da bi politička kriza u toj zemlji mogla da onemogući dalje isporuke oružja Ukrajini.
„Sada sumnjam da ćemo moći da šaljemo oružje Ukrajini. To je jedan od ozbiljnih problema“, rekao je Di Majo u intervjuu briselskom listu „Politiko“.
Prema njegovim rečima, ako Vlada Italije padne u sredu, ta zemlja neće moći da potpisuje nove ugovore o isporuci energenata, što je ozbiljan problem uoči zime.
Di Majo je naglasio da će vlada, ukoliko padne, nastaviti da ispunjava svoje obaveze s ograničenim ovlašćenjima do okončanja izbora.
Predsednik Italije Serđo Matarela je u četvrtak odbio molbu premijera te zemlje Marija Dragija za ostavkom, nakon čega je u italijanskom parlamentu održano glasanje o poverenju vladi. Iako je kabinet ministara dobio parlamentarnu podršku, na glasanju nisu učestvovali predstavnici „Pokreta pet zvezda“, nakon čega je Dragi ocenio da u zemlji ne postoji nacionalno jedinstvo.
Dragi će se u sredu obratiti parlamentu, a prema oceni lokalnih medija, jedan od scenarija moglo bi biti njegovo ponovno saopštenje da podnosi ostavku.
10:31 16.07.2022
Teritorija hemijskog kombinata „Stirol“ u Gorlovki je pod udarom ukrajinskih projektila, saopštio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.
Gorlovka se nalazi na 50 kilometara severno od Donjecka, a u gradu se nalaze hemijski koncern „Stirol“ i preduzeća za proizvodnju uglja.
10:07 16.07.2022
Kongres SAD odobrio je izdvajanje sto miliona dolara za obučavanje ukrajinskih pilota da upravljaju lovcima F15 i F16, piše list „Difens njuz“. Prema pisanju medija, za obuku je potrebno oko tri meseca.
09:58 16.07.2022
Za 150 dana eskalacije situacije u Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je 256 civila, a 2.699 je ranjeno. Ukrajinske snage su ispallile gotovo 50.000 jedinica municije raznih kalibara na teritoriju republike, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala