- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Šta su režiser i glumci „Avatara“ rekli o snimanju pod vodom

© Foto : screenshot/ONE MediaTrejler za film „Avatar 2“
Trejler za film „Avatar 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Režiser nastavka planetarno popularnog filma naučne fantastike „Avatar“ Džejms Kameron izjavio je da je snimanje ovog filma pod vodom bilo neophodno i da je to određeno i samim naslovom nastavka „Avatar: Put vode“, ali da je to sa sobom donelo i velike izazove za čitavu filmsku ekipu, preneli su američki mediji.
„Snimanje filma ‘Avatar: Put vode‘ obeležio je izuzetno zahtevan proces snimanja pod vodom“, istakao je Kameron dodajući „da je naziv nastavka filma zahtevao snimanje pod vodom“.
Posebne izazove pri snimanju predstavljalo je upravljanje osvetljenjem u vodenim uslovima.
„Bilo je nemoguće koristiti svetla koja bi direktno odozgo osvetljavala vodu, jer bi na taj način bilo jako teško snimanje određenih kadrova“, rekao je režiser, dodajući „da je ovim filmom načinjen korak napred“.
Uzimajući u obzir uslove snimanja, pominje se da bi ovaj nastavak filma mogao predstavljati „najznačajniji film o ronjenju koji je ikada snimljen“.
Kameron je istakao da je pre snimanja bilo neophodno da glumci prođu obuku u ronjenju, kako bi ovladali sposobnošću „da glume pod vodom, bez naduvenih obraza i skupljenih usana“.
Glumac Sem Vorington rekao je da je snimanje pod vodom „najteža stvar koju je ikada morao da uradi“.
„Imate posla sa ograničenjima hvatanja pokreta pod vodom dok pokušavate da održite emocionalno putovanje, a ujedno se borite urođenim strahom od smrti“, rekao je Vorington.
Tokom snimanja Avatara glumica Kejt Vinslet oborila je rekord Toma Kruza u dužini snimanja scene pod vodom, pošto je izdržala čak sedam minuta i 14 sekundi.
„Tokom snimanja ne samo da sam naučila nešto novo, već sam stekla i nadljudsku sposobnost“, rekla je Vinslet.
Avatar: The Way of Water - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
KULTURA
Izašao trejler za nastavak filma „Avatar“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala