- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki razarač drugi put ove nedelje u Južnom kineskom moru uprkos negodovanju Kine

CC BY-SA 3.0 / James E. Martin/cropped photo / Razarač američke mornarice „Ju-Es-Es Benfold“
Razarač američke mornarice „Ju-Es-Es Benfold“ - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Razarač američke mornarice „Ju-Es-Es Benfold“ plovio je danas u blizini ostrva Spratli, u Južnom kineskom moru na koje Peking polaže pravo, u drugoj takvoj operaciji „slobode plovidbe“ za nedelju dana, prenosi Rojters.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ju-Es-Es Benfold“ je 16. jula potvrdio prava i slobode plovidbe u Južnom kineskom moru u blizini ostrva Spratli, u skladu sa međunarodnim pravom“, navodi se u saopštenju američke mornarice.
Kineska vojska je u sredu saopštila da je „ispratila“ brod „Ju-Es-Es Benfold“ kada je plovio u blizini spornih Paracelskih ostrva i poručila da su akcije američke vojske ozbiljno narušile suverenitet i bezbednost Kine.
Južno kinesko more je jedna od najprometnijih morskih ruta na svetu, a Kina ga smatra ključnim za svoju nacionalnu bezbednost.
I druge zemlje regiona, Vijetnam, Malezija, Filipini i Bruneji polažu prava, a SAD nisu strana u sporu, ali ne priznaju pretenzije Kine i insistiraju na svojoj „slobodnoj plovidbi” u regionu, navodi Rojters, prenosi Tanjug.
Američki razarač Čejfi USS Chafee (DDG 90)  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
SVET
Američki razarač upao u kineske vode, Peking besan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala