Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto je NATO sačuvao zloglasnu tajnu službu Hašima Tačija ŠIK

© AP Photo / Lefteris PitarakisAgim Čeku i Hašim Tači
Agim Čeku i Hašim Tači - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nas
Ostaje nejasno zašto se sada ponovo pominje tajna obaveštajna služba Hašima Tačija ŠIK na Kosovu i Metohiji a još je više nejasno zašto su ih međunarodne snage u južnoj srpskoj pokrajini ne samo sačuvale već im pružile i obuku, kaže za Sputnjik Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Drecunova reakcija usledila je posle pisanja kosovskih medija koji su izneli tajne izveštaje Kfora prema kojima je ova služba imala oko 5.000 operativaca a finansirala se uglavnom novcem iz podzemlja.

NATO trebalo da rasformira ŠIK

Tajna služba Hašima Tačija ŠIK trebalo je da bude rasformirana po dolasku Kfora na Kosova i Metohiju, međutim oni su u većini slučajeva završili u tadašnjem KZK i KBS, a manja grupa nastavila je sa operativnim radom u tajnosti za koje se ni danas ne zna pod čijom su kontrolom, kaže Milovan Drecun.
„NATO, obaveštajci Kfora i Unmika su brzo po dolasku na KiM identifikovali obaveštajnu mrežu Hašima Tačija koja je bila vrlo aktivna u vreme sukoba a kojom je rukovodio Kadri Veselji. Cela struktura je bila identifikovana… Gde su se nalazili, gde su im bili štabovi, sastav, rukovodioci ove ilegalne službe, šta su radili i za koje je zločine odgovorni o čemu postoje i svedočenja, i svedoci,“ podseća Drecun.

ŠIK je u stvari Drenička grupa

Ono što je pri svemu ovome, kaže Drecun, ostalo kao misterija jeste zašto Kfor nije ništa preduzeo da spreči, ugasi delovanje te ilegalne službe i njenu infiltraciju u sve institucije koje su formirane posle dolaska međunarodnih snaga na KiM.
Pristalice i podržavaoci OVK-a - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
SRBIJA
Ramina akcija u odbrani OVK: Udario sad i na Dika Martija
„Čelni ljudi ŠIK-a su pripadnici najorganizovanije kriminalne grupacije koja je inače poznata i kao „Drenička grupa“. Nju je identifikovao Dik Marti u svom izveštaju. Oni su držali najveći deo ilegalnih poslova i imali su formirane timove za likvidaciju nepodobnih Albanaca, a na prvom mestu im je bilo etničko čišćenje Kosova i Metohije od Srba. To su bile brutalne akcije, a služba umesto da se gasi, posle dolaska međunarodnih snaga počela je da se širi,“ ističe Drecun.

Stranci ih obučavali

Prema njegovim rečima, Zapad je čak pružio obuku pripadnicima ŠIK-a i od nje su pokušali da prikupe što više informaciju i o delovanju naše zemlje.
„Širila se i po centralnoj Srbiji, uključujući gradove kao što je Beograd, Niš, Novi Sad i tako dalje, a vrlo je aktivna u delu oko Preševa i Bujanovca čak i sada. Interesna zona nije bila samo Srbija već i Makedonija a direktno je bila povezana sa zvaničnom albanskom obaveštajnom službom. Ta služba je odigrala ozbiljnu ulogu u podizanju pobune Albanaca u Makedoniji i na jugu centralne Srbije 2001. godine. Takođe je zadužena za šverc oružja, ali su joj primarni izvori prihoda šverc droge i novac od lanca prostitucije,“ nabraja naš sagovornik.

Pipci te službe su u celom regionu

Drecun kaže da je ta služba počela sa vrbovanjem pojedinca što iz medija, NVO, politike, uglavnom iz redova srpskog naroda na KiM, ali je pokušala da se pozicionira u centralnoj Srbiji po istom zadatku.
Albanska mafija: Ovako izgleda prosečan operativac albaskih narko klanova - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2016
Albanski narko-dileri jači od Kolumbijaca (foto, video)
„Problem je dakle u tome što zapad dozvoljava da ta služba nastavi svoje delovanje. I sve to iako su njihove vođe Kadri Veselji i Hašim Tači sada u zatvoru, iako postoji svedok Nazim Blaca koji govori o svim aktivnostima koje su Tači i njegov DPK preduzimali da likvidiraju političke protivnike preko ove službe, odnosno da je ona određivala mete,“ ističe Drecun.
Drecun primećuje da će biti interesantno videti da li će se sud u Hagu uopšte baviti ovom grupom, ali pipci te službe su svuda i ona je maltene postala regionalna. I što je najgore, ima novac, a posle obuka koje im je Zapad omogućio sada su to iskusni obaveštajci, upozorava sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala