- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Reakcije iz Sofije zbog oduzimanja dozvole za remont ruskih helikoptera: Stvari izgledaju loše...

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaHelikopter vojske Rusije
Helikopter vojske Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nas
Bugarske fabrike za remont aviona „Terem letec“ i „Avionams“, kojima je Rusija oduzela licencu za remont ruske tehnike, verovatno će biti zatvorene, smatra bivši ministar ekonomije Bugarske, poslanik iz Bugarske socijalističke stranke Rumen Gečev.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema njegovim rečima, u slučaju zatvaranja fabrika zemlja se neće suočiti samo sa ekonomskim posledicama, nego i sa posledicama u sferi odbrane: „Terem letec“ i „Avionams“ bave se popravkom kako svojih vojnih helikoptera tipa Mi-17, tako i civilnih aviona serije An. Fabrike održavaju i strane civilne letelice.
Bez neophodnih rezervnih delova ta tehnika neće moći da leti, rekao je Gečev za Bugarsku slobodnu televiziju.

„Dakle, pitanje je nekoliko dana kada će i avioni, i borbeni helikopteri, i civilni avioni ruske proizvodnje morati da se prizemlje. Bez rezervnih delova i bez remonta, koji je sada u suštini zabranjen, stvari izgledaju loše“, rekao je poslanik.

Kako ističe, odluka Rusije nije iznenađenje. Gečev pretpostavlja da je to odgovor na izjave vlade o spremnosti da odustane od isporuka oružja Ukrajini, ali da se umesto toga pozabavi popravkom vojne tehnike.
„I šta očekujemo? Kako tako? Koristićemo rusku licencu, ruske nacrte, ruski alati za remont tehnike koja će biti vraćena u Ukrajinu i koja će njih ubijati? Potpuno je prirodno što su odlučili da oduzmu licenzu“, ocenjuje Gečev.
Ministar odbrane Bugarske Dragomir Zakov slaže se da odluka Rusije nije iznenađenje, te da je to trebalo očekivati s obzirom na obustavu isporuke gasa.
„Došao je trenutak kada treba da izvučemo pouku i shvatimo da je ruska strana nepouzdan partner kada je reč o bilo kom ugovoru, bilo da je to gas, nafta ili nešto drugo“, rekao je on.
Sa druge strane, bivši načelnik odbrane Konstantin Popov se nada da će fabrike nastaviti sa radom i da će se postepeno preorijentisati na remont evropske avijacione tehnike.
Ranije je saopšteno da je Rusija odlučila da suspenduje dozvole za remont helikoptera u bugarskim i češkim preduzećima zbog isporuka zapadnog naoružanja Kijevu kao i planova da popravljaju ukrajinsku vojnu tehniku.
Ruski helikopteri Ka-52 i Mi-8 u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
RUSIJA
Moskva oduzima dozvolu češkim i bugarskim preduzećima za remont ruskih helikoptera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala