- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Užasni komentari mržnje zbog poređenja Alija i Đokovića

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nas
Ogromnu pažnju na društvenim mrežama izazvalo je poređenje legendarnog boksera Muhameda Alija i Novaka Đokovića koje je pokušao da obrazloži britanski konsultant za komunikacije i podkaster Džejms Melvil. Objava je izazvala više od 70.000 reakcija, a među njima i skandalozne poruke negodovanja i otvorene mržnje prema najboljem srpskom teniseru.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Melvil je Alija i Đokovića proglasio ikonama sporta u dve različite ere, ali je istakao da između njih postoji velika sličnost.
„Oni su ostali verni svojim principima čak i kada je svet želeo da ih ugasi. Obojica su nadvisila sportske okvire svojom hrabrošću u momentima kada su se nalazili pod baražnom paljbom“, naveo je Melvil.
I time izazvao paljbu na sebe u kojoj je učestvovao čak i legendarni atletičar Majkl Džonson – psovkom.
Negodovao je i novinar Robert Džordž, a posebno je „inspirisana“ bila novinarka Ana Vetikad.
„Kakvo užasno i lažno izjednačavanje i potpuno neznalačka izjava. Da li on zna išta o Aliju? Ili samo misli da je realacija sportista-sportista dovoljna?“, upitala je Vetikad.
U moru komentara Đoković je optužen i za „varanje u Australiji“, a Kavita Krišnan, predstavljena kao „komunistička feministkinja“ sa verifikovanim nalogom na Tviteru otišla je i korak dalje.
„Porede se antirasistički, antiratni crni čovek koji je slavio Islam sa osobom koja negira genocid nad muslimanima u Srebrenici i osobom koja je ugrozila druge odbijajući da se vakciniše“, navedeno je u skandaloznom komentaru.
Priliku da pokaže bogat asortiman psovki nije propustio navodni „aktivista za borbu protiv islamofobije“ Si Džej Verleman, koji je nazvao Đokovića sebičnjakom, dok druge reči nisu za prenošenje.
Da uvredi Đokovića sebi je dao za pravo i doktor Dejvid Gorski, predstavljen kao promoter medicine bazirane na nauci.
„Uvredljiva i lažna komparacija! Ali je rizikovao da ide u zatvor i bio je hrabar. Đoković je kukavica koja se boji injekcije“, naveo je Gorski, negde ispustivši činjenicu da je i srpski teniser završio u pritvoru u Australiji.
Sve nije moglo da prođe bez komentara sa albanske strane, a ulogu glasnogovornika preuzeo je Gani Jakupi, „kompozitor i novinar“.
„Jedan je stao u odbranu jednakosti, borbe protiv aparthejda i robovlasništva. Drugi slavi genocid, glorifikuje aparthejd, poziva na istrebljenje drugih etničkih grupa“, samouvereno je izjavio Jakupi.
Ali, bilo je i razumnih opservacija.
„Toliki otrov usmeren prema Novaku Đokoviću... Naše takozvano društvo je otišlo dođavola“, navedeno je u komentaru Džona Pola.
I baš tako...
Novak Đoković i Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
SPORT
Bubanj za Sputnjik: Plašim se kako će moguće odluke Amerike i Australije uticati na Đokovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala