- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bubanj za Sputnjik: Plašim se kako će moguće odluke Amerike i Australije uticati na Đokovića

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković i Vimbldon
Novak Đoković i Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Posle sedme titule Novaka Đokovića na Vimbldonu, jasno je zbog čega je od starta u Londonu bio glavni favorit. O tome da niko nije mogao da pobedi Novaka, kao i o nastavku njegove sezone za Sputnjik je govorio Goran Bubanj, bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Novak Đoković od 2017. godine nije izgubio nijedan meč na Vimbldonu i zato je neprikosnoveni broj jedan kada igra na travnatoj podlozi.
Iako je Mateo Beretini bio izuzetno motivisan već dve godine zaredom na istoj podlozi i ove sezone vezao dva trofeja, Italijan nije imao sreće da se izbori za završnicu na Vimbldonu jer je morao da napusti turnir zbog pozitivnog testa na korona virus.
Međutim, i da je Beretini ostao da igra i da se Rafael Nadal nije povukao zbog povrede pred polufinale, Goran Bubanj, bivši selektor Dejvis kup reprezentacije siguran je da nijedan od dvojice tenisera, a ni ostalih ne bi omeli Novaka u pohodu ka trofeju.

Nesalomivi

„Bio je apsolutni favorit bez obzira na to što je Rafael Nadal došao u Lodnon motivisan posle osvojenog Rolan Garosa. Mateo Beretini je imao izgleda kao favorit, ali bez obzira na rezultate nije pokazivao ono što je prošle.Ni da je ostao na Vimbldonu to ne bi dramatično uticalo na Novakov put“, objasnio je Bubanj za Sputnjik.
Favorit je ipak u nekoliko navrata zabrinuo navijače i svoj boks. Novak je loše otvarao mečeve, a u čak pet od osam duela izgubio je prvi set.
Najdramatičniji trenutak viđen je u četvrtfinalu kada je Novak gubio sa 0:2 u setovima od Janika Sinera, italijanskog tenisera.
„Objektivno on je sam sebe ubacio u problem i sam je sebe spašavao time što je gubio pa se vraćao. Bez obzira što je bilo 0:2 u setovima protiv Janika Sinera, kao i 0:1 u polufinalu i finalu rezultatski nije bilo pitanje da li će Novak da se vrati. Sam je sebe „pokopao“. Najteže je bilo u prvom meču kada je od bezimenog igrača izgubio set. Vidi se da mu je potrebno više mečeva i to mnogo više“, istakao je Bubanj koji veruje da je Novak osetio posledice toga što nije bio u prilici da nastupi na nekoliko turnira od početka godine.

Šou prepustio Kirjosu

Bivši selektor uvideo je mentalnu spremnost Đokovića za finalni meč. Jedan od najtežih rivala kada je reč o psihičkoj borbi je Nik Kijros. Australijanac ne prestaje da gunđa tokom celog meča, u šta se Novak ponovo uverio, ali je na jedinstven način sam sebi skretao pažnju.
Ostavio je srpski as Kirjos u prvom planu i tiho se iz senke bazirao isključivo na svoju igru.
„Bio je spreman na provokacije već od prvog gema, kada je Kirjos već počeo da se svađa. Znao je da kada Kirjos počne da priča da je posao završen. On nema toliko oružja kojima može da dobije Novaka. Taj meč je rešen kad je Novak u drugom setu imao 5:3, a Kirjos ispustio tri vezane brejk lopte. Kada je Niku oslabio servis nije se postavljalo pitanje, bilo je jasno da će Đoković rutinski privesti meč kraju“, istakao je bivši selektor.

Najomraženije finale

Pred početak velikog finala nije bila tajna da britanska publika nije želela kako Đokovića tako ni Kirjosa u borbi za trofej.
Bilo je to možda i najomraženije finale za Britance zbog čega su bili zbunjeni i nisu znali za koga da navijaju na šta je sugerisao i Bubanj.
„Ovo finale je bilo specifično i zanimljivo zbog publike. Teško je navijati za Kirjosa, a Britancima pogotovo teško i za Novaka . Publika je bila uzdržana i na kraju objektivna. Kirjos je bio korektniji nego što se očekivalo“, smatra srpski stručnjak.

Igra kao iz knjige

Iako je Novak nestabilno ulazio u duele, Bubanj smatra da je njegova igra koja je sledila posle uvodnih setova bila odlična i da je dokazao zašto je jedan od najboljih igrača svih vremena na travi.
„Tehnički odlično, to je njegova igra za travu, udarci su bili mirni i staloženi, slajs je dobro funkcionisao, ritern je ulazio duboko. Voleji koji na travi ne odskaču mnogo bili su odlični jer protivnik nije imao vremena da ih stigne. Povremeno je bio previše suzdržan, ali tehnički sve u svemu zaista odlično“, analizirao je Bubanj.

Između nade i straha

Posle osvojene 21. Grend slem titule, Novak će na sledeću morati da sačeka. Za Sjedinjene Američke Države i dalje nema dozvolu za ulazak jer je nevakcinisan, dok je Australija sve bliža posle saznanja da nova vlast blisko sarađuje sa prvim Grend slemom u godini i da bi Novaku mogli da ukinu trogodišnju zabranu za ulazak u zemlju.
Ipak, Bubanj nije previše optimističan, a čak se i boji kako će odluke SAD i Australije uticati na igru srpskog asa.

„Uticaće odluke na Novaka svakako, to je velika pauza. Ako se Australija iskomplikuje to je tolika pauza da je strašno teško nadoknaditi je. Teško je motivisati se da trenirate, a pogotovo igrate posle toga. Plašim se da će taj period polovično treniranja i pripremanja značajno uticati na Novaka ako ne bude bio u mogućnosti da igra“, zaključio je Goran Bubanj.

Vremena ima, a kada ga ima tu je i nada koja poslednja umire. US open počinje 29. avgusta i do tada je moguće da se situacija i pravila izmene.
Švajcarski teniser Rodžer Federer  - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
SPORT
Federer zabrinuo svoje navijače
Ruski teniser Aslan Karacev - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
SPORT
Najbolji odgovor na optužbe – pobeda!
Novak Đoković tokom trećeg kola US opena protiv Keija Nišikorija - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
SPORT
Američka diskriminacija prema Đokoviću – i žestok glas legende: „Smejurija!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala