- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski mediji o radnom doručku američkog ambasadora: Prvi ozbiljan pokušaj pritiska strane vlade

Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nas
Američki ambasador u Bugarskoj Hero Mustafa razmatrala je sa poslanicima Narodne skupštine varijante za formiranje nove vlade, pritom je to sve radila iza leđa lidera partija, piše bugarski portal „Epicentar“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Američki ambasador je danas, kada se održavaju konsultacije predsednika sa parlamentarnim partijama, organizovala radni doručak sa poslanicima najvećih političkih snaga: „Nastavićemo promene“, „Bugarska socijalistička partija“ (BSP), „GERB“ i „Demokratska Bugarska“. Premijer Kiril Petkov, njegov blizak saradnik Asen Vasiljev („Nastavićemo promene“) i vice premijer Kornelija Ninova (BSP) nisu bili pozvani na radni doručak.
Bugarski portal je ovaj sastanak okarakterisao kao prvi ozbiljan pokušaj pritiska strane vlade u pokušaju da se formira vlada u Bugarskoj.
Kako smatra „Epicentar“, razmatra se i ideja da se treći, poslednji mandat za formiranje vlade da „Demokratskoj Bugarskoj“, a kandidat za premijera bi bio Nikola Minčev iz partije „Nastavićemo promene“. Predsednika Rumena Radeva će navodno uspeti da priklone ovoj varijanti vlade.
Značajno je da je partija GERB prisutna u trenutnoj varijanti nove vlade, iako su partija „Nastavićemo promene“ i socijalisti protiv bilo koje koalicije sa svojim glavnim protivnikom. Asen Vasiljev je u intervjuu za list „Kapital“ ranije rekao da su neke ambasade „nagoveštavale stranci da je neophodno stvoriti evroatlantsku koaliciju sa partijom GERB“. Potpredsednik vlade nije pojasnio koje su to zemlje u pitanju, ali je naveo da je jasno o kojim se ambasadama radi. Takve predloge je partija „Nastavićemo promene“ kategorički odbila, izjavio je on.
Nikola Minčev, koji je ranije bio na čelu parlamenta, opovrgao je vest o svojoj nominaciji na mesto premijera. On je izjavio da nije prisustvovao sastanku sa američkim ambasadorom. Danijel Mitov iz partije GERB je potvrdio svoje učešće na sastanku i izjavio da nije bilo reči o varijantama za formiranje vlade.
Podsetimo, ranije je parlament izglasao nepoverenje vladi Kirila Petkova i vlada je bila prinuđena da podnese ostavku. U skladu sa procedurom, aktuelna Narodna skupština ima tri pokušaja da formira novu Vladu bez sprovođenja vanrednih izbora.
Prvi mandat za formiranje Vlade je predsednik Rumen Radev uručio prvoj političkoj snazi „Nastavićemo promene“ Kirila Petkova, mada, njegovi sledbenici nisu uspeli da formiraju većinu za koju je potreban 121 glas. Drugi mandat je dobila druga po veličini partija, opozicioni GERB, međutim, oni su odmah odustali od mandata, zahtevajući da se ponove parlamentarni izbori. Rumen Radev sada održava konsultacije sa svakom partijom i uskoro će predati mandat trećoj partiji, po svom nahođenju.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
REGION
Haos u Bugarskoj: Predsednik nudi mandat premijera, niko neće da prihvati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala