- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Haos u Bugarskoj: Predsednik nudi mandat premijera, niko neće da prihvati

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Vodeće političke snage bugarske skupštine ne žure sa formiranjem nove Vlade: predsednik Rumen Radev je danas započeo konsultacije sa parlamentarnim strankama, ali su one završene neuspešno.
Vladajuća stranka „Nastavićemo promene“ i njihov koalicioni partner Bugarska socijalistička partija ignorisali su sastanak sa Radevim, a druga politička snaga GERB je odmah poručila predsedniku da neće formirati vladu ako im on da mandat.
Sada parlament ima tri pokušaja da formira novi kabinet: prvo će mandat dobiti vladajuća „Nastavićemo promene“. Ukoliko ne uspe, mandat će dobiti GERB. Treća opcija - predsednik će dati bilo kojoj parlamentarnoj stranki da formira vladu.
U "Nastavićemo promene" su rekli da neće doći na konsultacije zbog sednice budžetske komisije, socijalisti su saopštili da je i njima sada važnije pitanje budžeta. Prema pisanju bugarskih medija, takav nedostatak entuzijazma među vodećim snagama rezultat je loših odnosa Radeva sa vladajućom koalicijom: odnosi sa Bugarskom socijalističkom patrijom su značajno zahladnjeli nakon što je predsednik na poslednjim parlamentarnim izborima podržao novi politički projekat „Nastavićemo promene“, a „Nastavićemo promene“ su poslednjih nedelja ušle u konfrontaciju sa Radevom, kada je situacija sa Severnom Makedonijom eskalirala.
Kiril Petkov, koji je danas podneo ostavku na mesto premijera, izrazio je nadu u pobedu na parlamentarnim izborima.
„... naredni izbori će zapravo biti referendum koji će odlučiti kakvu Bugarsku želimo: prosperitetnu Bugarsku u kojoj preovladava vladavina prava ili Bugarsku u kojoj se vlada iza kulisa i mafija. Ja biram prvo i nastaviću da se borim za to“, rekao je Petkov.
Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
SVET
Bugarska Vlada i zvanično u ostavci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala