- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blumberg „otkriva“ plan Rusije za suprotstavljanje naftnoj politici G7

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaNaftna paltforma
Naftna paltforma - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Pratite nas
Vlada Rusije planira da formira nacionalnu referentnu vrednost za naftu sledeće godine pomoću koje će Moskva moći da se suprotstavi pokušajima Zapada da udari na njene prihode od prodaje energenta, piše „Blumberg“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako navodi agencija, pozivajući se na dokumenta u koja je navodno imala uvid, ključna ruska ministarstva, proizvođači nafte i Centralna banka planiraju da u oktobru počnu da trguju naftom na nacionalnoj platformi.
Autori članka tvrde da će „Rusija raditi na tome da privuče strane partnere da kupuju naftu kako bi postigla obim trgovanja dovoljan za uspostavljanje referentne cene u periodu između marta i jula 2023. godine“.
Neimenovani sagovornici „Blumberga“ u Moskvi navodno su potvrdili planove za uspostavljanje referentne cene nafte s ciljem suprotstavljanja spoljnom uticaju i pritisku restriktivnih mera. Agencija tvrdi da je inicijativa „u ranoj fazi“.
Embargo na kupovinu ruske nafte koji su uvele EU i SAD dovelo je do naglog skoka cena, što je omogućilo Rusiji da preusmeri velike količine sirovine na druga tržišta, prvenstveno u Indiju i Kinu i čak na taj način da poveća prihode, iako je prodavala manje količine nafte sa popustom.
Istovremeno, EU i SAD trpe gubitke. Nakon samita G7 usvojeno je saopštenje u kome su lideri „sedmorke“ obećali da će razmotriti mogućnost ograničavanja cena ruske nafte zabranom transporta nafte i naftnih derivata morskim putem u celom svetu, ukoliko se sirovina ne kupuje po ceni dogovorenoj sa međunarodnim partnerima ili jeftinije.
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
RUSIJA
Kina: Pitanje ograničenja cena ruske nafte krajnje složeno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala