- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Sudbina „Severnog toka“ zavisiće od odluka evropskih zemalja

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Rad gasovoda „Severni tok“ zavisiće od partnera Rusije kako u pogledu potražnje za gasom, tako i u pogledu uticaja sankcija, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Što se tiče funkcionisanja gasovoda u budućnosti, mnogo toga će zavisiti od naših partnera, kako u pogledu potražnje za gasom, tako i u pogledu sprečavanja negativnog uticaja nelegitimnih ograničavajućih mera, jednostranih sankcija na njegov rad, kao što se desilo sa remontom turbine 'Simens' u Kanadi“, kazala je ona.

Ona je podsetila da je „Severni tok“ trenutno obustavljen zbog planiranih preventivnih radova koji će trajati do 21. jula.
„To je godišnji rutinski posao u okviru programa dugoročnog upravljanja objektom kako bi se osigurao njegov efikasan, bezbedan i pouzdan rad“, istakla je Zaharova.
Takođe je istakla da je raspored radova unapred dogovoren i usaglašen sa partnerima i kada je reč o transportu i isporukama gasa.
„S tim u vezi, odbacujemo sve spekulacije i smatramo ih neumesnim“, poručila je portparolka.
Ranije je kanadski list „Globe and Mail“ objavio da je turbina za „Severni tok“, koja nije mogla da bude poslata iz Kanade u Nemačku zbog sankcija, krenula ka Evropi. List, takođe, navodi da Kanada može da servisira ili remontuje još pet ruskih turbina za gasovod „Severni tok“ u naredne dve godine, dok bude na snazi sporazum o izuzimanju iz sankcija Rusiji.
Ruska kompanija „Gasprom“ je, međutim, saopštila da u ovom trenutku ne raspolaže nijednim dokumentom koji bi omogućio „Simensu“ da iz Kanade izveze s remonta gasnu turbinu za „Severni tok“ te da ne želi da izvlači zaključke o daljem razvoju situacije kada je reč o bezbednosti rada kompresorske stanice „Portova“ koja je kritično važan objekat za gasovod.
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
RUSIJA
Gasprom: A gde su papiri za turbinu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala