- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Amerika je dala Ukrajini obaveštajne podatke za granatiranje Donbasa iz „Himarsa“

© AP Photo / Bullit MarquezAmerički reaktivni sistem HIMARS
Američki reaktivni sistem HIMARS - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su davale Ukrajini obaveštajne informacije za granatiranje Donbasa pomoću sistema „Himars“, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ukrajinske oružane formacije svuda su koristile višecevne raketne bacače 'Himars', dobijene iz SAD. Činile su to uz direktnu pomoć američke strane koja ne samo da je pružila neophodne obaveštajne podatke, nego je i tajno poslala instruktore koji su pomagali predstavnicima kijevskog režima da pravilno nišane“, kazala je Zaharova.
Ona je skrenula pažnju na to da ukrajinska strana ne prestaje sa masovnim granatiranjem DNR i LNR – „selektivno se gađaju stambena naselja, prodavnice, pijace, zdravstvene ustanove i drugi društveni objekti“.
„Sa isporukama tog teškog naoružanja ('Himars') povezano je primetno aktiviranje artiljerije Oružanih snaga Ukrajine koja je, sudeći po svemu, dobila naređenje iz Kijeva da bez imalo oklevanja koristi pomenute sisteme protiv civila“, konstatovala je diplomata.
Takođe je ocenila izjave Kijeva o tome da namerava da pređe u kontraofanzivu, istakavši da Ukrajina na taj način ubeđuje Zapad da nastavi da pomaže sa isporukama oružja.
Zaharova je poručila da će, bez obzira na sve pokušaje zapadnih zemalja da ojačaju borbenu sposobnost Kijeva, Rusija nastaviti sa specijalnom operacijom sve dok ne ostvari njene ciljeve.
Ranije su SAD isporučile Ukrajini osam mobilnih lansirnih sistema „Himars“ na šasiji sa točkovima, a uskoro nameravaju da predaju još četiri.
Ruska operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
RUSIJA
NATO se fokusirao na vojnu pomoć Kijevu; Zaharova: Kada će se Ukrajina probuditi?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala