- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada: Vašington želi da izgura Moskvu sa svetskog tržišta hrane

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice na Krimu
Žetva pšenice na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Optužbe Vašingtona na račun Moskve da sprečava izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine povezane su sa željom Amerikanaca da dominiraju globalnim agroindustrijskim tržištem, saopštila je ambasada Rusije u Vašingtonu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Naša zemlja ne sprečava izvoz. Odgovornost snose vlasti iz Kijeva koje su minirale vode Crnog mora. Takve izjave shvatamo kao dokaz napora SAD usmerenih na preraspodelu globalnog agroindustrijskog tržišta koja podrazumeva istiskivanje Rusije iz sfere trgovine hranom“, navodi se u saopštenju ruske ambasade.

Takođe se navodi da se uvoznici suočavaju sa značajnim poteškoćama kada je reč o nabavci poljoprivrednih proizvoda zbog jednostranih sankcija SAD i potkopavanja lanaca snabdevanja.
UN su više puta upozoravale na pretnju prehrambene krize zbog nestašice žita. Zapad i kijevske vlasti optužile su Rusiju za blokadu crnomorskih luka. Moskva to kategorički odbacuje i ističe da je sam Kijev stvorio mnoge prepreke za izvoz: pored paljenja žita u luci u Marijupolju, Oružane snage Ukrajine minirale su vode Crnog mora.
Juče je u Istanbulu održan sastanak o transportu žita i poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka u kojem su, pored predstavnika Ministarstva odbrane Turske, učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane Rusije, predstavnici Kijeva i UN.
Novi sastanak biće održan naredne nedelje, takođe u Turskoj, i tada se očekuje potpisivanje završnog dokumenta, poručili su u Ankari. UN i Turska su ocenili da je sastanak protekao u pozitivnoj atmosferi.
Pregovori o žitu u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
RUSIJA
„Tračak nade“: Sastanak o žitu u pozitivnoj atmosferi, postignut dogovor o koordinacionom centru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala