- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Tračak nade“: Sastanak o žitu u pozitivnoj atmosferi, postignut dogovor o koordinacionom centru

© Press-služba Minoboronы Turcii / Uđi u bazu fotografijaPregovori o žitu u Istanbulu
Pregovori o žitu u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je sastanak o transportu žita i poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka bio pozitivan i da su strane izrazile spremnost da se problem reši.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Usaglašena su osnovna tehnička pitanja, kao što je osnivanje koordinacionog centra u Istanbulu u kojem će biti predstavnici svih strana, zajednička kontrola na izlasku iz luka i u mestu prispeća, osiguravanje bezbednosti plovidbe duž tranzitne rute“,rekao je ministar odbrane Hulusi Akar novinarima.
Akar je dodao da su na sastanku razmotreni svi detalji koji se tiču bezbednog prolaza brodova sa teretom.
Podsetimo, ranije danas u Istanbulu je održan sastanak u kojem su, pored predstavnika Ministarstva odbrane Turske, učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane Rusije, predstavnici Kijeva i UN.
Novi sastanak biće održan naredne nedelje, takođe u Turskoj, i tada se očekuje potpisivanje završnog dokumenta, poručili su u Ankari.
I u UN su ocenili da je sastanak protekao u pozitivnoj atmosferi.

Generalni sekretar UN: Tračak nade

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je na pregovorima ostvaren suštinski napredak koji se tiče mehanizama kontrole, koordinacije i razminiranja.
„Nadamo se da će sledeća faza pregovora o žitu rezultirati zvaničnim sporazumom. Strane će naredne nedelje ponovo razmotriti ova pitanja“, rekao je generalni sekretar UN.
Gutereš je naveo da su pregovori korak napred od izuzetnog značaja:
„To je tračak nade“, rekao je on i zahvalio Moskvi i Kijevu.
Oglasio se i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji je naveo da je ukrajinska delegacija izvestila da je ostvaren napredak. Zelenski je zahvalio UN na uloženim naporima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala