- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Rama: Ako ne dođe do otvaranja pregovora tražićemo razdvajanje od Severne Makedonije

© AP Photo / Olivier MatthysPremijer Albanije Edi Rama
Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Premijer Albanije Edi Rama upozorio je da će, ukoliko Skupština Severne Makedonije ne prihvati francuski predlog o rešavanju spora sa Bugarskom, tražiti odvajanje pristupnog procesa i otvaranje pregovora Albanije sa EU.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Rama je istakao da ne želi da odugovlači i da se nada da će rezultati zasedanja makedonskog parlamenta biti pozitivni, ali ako se to ne desi, odmah sutradan će zahtevati razdvajanje procesa pristupanja Albanije od Severne Makedonije, prenosi portal Kosovo onlajn.
„Ne želim da odugovlačim jer je sednica Skupštine Severne Makedonije možda završena, ali koliko znam, rasprava će biti nastavljena. Nadam se da će rezultat biti pozitivan. Ako ne bude pozitivno, odmah sutradan ćemo nastaviti da tražimo izdvajanje Albanije iz bugarsko-makedonskog dosijea. Definitivno smo ubeđeni da bi Albanija bez sumnje trebalo da otvori pregovore ove godine! Sada sačekajmo kraj ove maratonske debate koja se očekuje u parlamentu Republike Severne Makedonije“, rekao je Rama.
On je dodao da se nada da će parlament Severne Makedonije otvoriti put za predlog francuske i da će ove dve zemlje ući u pregovore.
„Nadam se da će parlament Severne Makedonije otvoriti put za predlog Francuske i da će dve zemlje ući u pregovore. Ali to nije nešto o čemu mi odlučujemo, već suvereni parlament Severne Makedonije“, rekao je Rama koji je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem otvorio obilaznicu oko Valone.
On je zahvalio Varheljiju na finansijskoj podršci Balkanu i rekao da će tražiti podršku i za novu luku Drač, što su već stavili kao zahtev iz NATO investicionog paketa.
Demonstrant sa starom nacionalnom zastavom na antivladinom protestu u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
REGION
Ultimatum u rukavicama: Zašto Šolc poziva Makedonce da prihvate „francuski kompromis“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala