- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Premijer Italije najavio da će podneti ostavku

© Sputnik / Aleksei Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaMario Dragi
Mario Dragi - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je da će podneti ostavku, javila je agencija ANSA: Najava ostavke dolazi nakon što Dragija koalicioni partner, pokret Pet zvezdica nije podržao tokom glasanja o poverenju u parlamentu, uključujući i mere za neutralisanje krize prouzrokavane rastom cena.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Želim da vam najavim da ću večeras predsedniku Republike predati ostavku“, prenela je pres služba Vlade Italije izjavu premijera.
Glasanje o poverenju glavno je žarište unutar Dragijeve koalicije dok se stranke koje je čine spremaju za međusobnu borbu na nacionalnim izborima koji bi trebalo da se održe 2023. godine.
Nakon glasanja, izvor iz italijanske vlade je rekao da je Dragi otišao kod predsednika Serđa Matarele na kome je da odluči o rešenju krize, prenosi RTS pisanje Rojtersa.
Kako navodi britanska agencija, glasanje o poverenju, sa 172 glasa „za“ i 39 „protiv“, trebalo bi da se upotrebi i za ubrzanje za puštanje paketa pomoći vrednog više milijardi evra koji uključuje odredbu koja omogućava Rimu da izgradi ogromnu spalionicu smeća.
Iz pokreta Pet Zvezdica pritiskali su Dragija da učini više u ublažavanju krize izazvane povećanjem troškova života tako što bi uzeo nove zajmove istovremeno se protiveći projektu spalionice.
Odluka Pet zvezdica da ne podrži Dragija gurnula je Italiju u političku neizvesnost tokom borbe sa velikom sušom i nastojanja da se smanji zavisnost o ruski gas.
To bi moglo da ubrza raspisivanje izbora za septembar ili oktobar.
Sve veći troškovi zaduživanja Italije komplikuju napore Evropske centralne banke da drži inflaciju izazvanu rastom cena energenata pod kontrolom.
Zastave Italije na Trgu Venecija u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
EKONOMIJA
Italija u kandžama najveće inflacije u poslednje četiri decenije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala