- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Italija u kandžama najveće inflacije u poslednje četiri decenije

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaZastave Italije na Trgu Venecija u Rimu
Zastave Italije na Trgu Venecija u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
Pratite nas
U Italiji je u junu inflacija dostigla 8 odsto, a ta zemlja nije videla ovakvu inflaciju još od januara 1986. godine, kada je bila 8,2 odsto. U maju je iznosila 6,8 odsto, a indeks potrošačkih cena zabeležio je rast na mesečnom nivou od 1,2 odsto. Energenti su porasli 42,6 odsto, koliko su bili i u maju, čak 48,7 odsto u junu.
Posebno su porasle cene neregulisanih energenata poput goriva sa 32,9 odsto na 39,9 odsto. Regulisani energenti nastavljaju da beleže vrlo visok ali stabilan rast od 64,3 odsto. Cene ubrzano rastu i kada se radi o prehrambenoj robi, uslugama rekreacije, kulturi i ličnoj nezi, gde dostižu porast od 5 odsto, dok su usluge vezane za transport porasle sa šest na 7,2 odsto.
Prema Kodakonsu (Koordinacija udruženja za zaštitu životne sredine i prava korisnika i potrošača), cene će nastaviti da rastu narednih nedelja što je posledica poskupljenja benzina, jer benzinske pumpe spekulišu cenovnicima, a benzin poskupljuje i za 10 odsto od početka ukrajinske krize.
Cene sirove nafte na međunarodnom tržištu nisu porasle koliko cene benzina na pumpama u Italiji, koje su mnogo iznad dva evra za litar.
Inflacija od osam odsto znači da će italijanske porodice godišnje potrošiti više od 2.457 evra, a porodice sa dvoje dece moraće da izdvoje 3.192 evra više nego dosad. U Italiji su poskupele namirnice, deterdženti i sve što je namenjeno ličnoj higijeni za 8,6 odsto.
Cene avionskih karata su se skoro udvostručile u odnosu na 2021. godinu, beležeći rast od 90,4 odsto na godišnjem nivou i od 23 odsto samo u prošlom mesecu. Hoteli su poskupeli za 18,1 odsto u junu prošle godine, a ove godine u maju za dodatnih 5,8 odsto.
Najviše je poskupelo voće – 10 odsto, kao i povrće – 11,8 odsto, javlja RTS.
Slična situacija je i celoj evrozoni, koja dostiže rekorde, u junu ove godine zabeležena je rekordna inflacija od 8,6 odsto, najveća otkad je stvorena Ekonomska unija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala