- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Potrebno zeleno svetlo od Putina“: Američki list otkriva detalje sporazuma o žitu

© Press-služba Minoboronы Turcii / Uđi u bazu fotografijaPregovori o žitu u Istanbulu
Pregovori o žitu u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Ključni aspekti plana za nastavak izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora predviđaju da Ukrajina delimično ukloni mine iz luka kao i prekid vatre kako bi prošao karavan brodova sa žitom, piše list „Vol strit džurnal“, pozivajući se na izvore.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Prema sveobuhvatnom sporazumu postignutom u sredu (u Istanbulu) žito bi moglo da se otprema iz tri ukrajinske luke u konvojima u pratnji ukrajinskih brodova, uz prekid vatre kako bi se zaštitili brodovi... i nekim operacijama uklanjanja mina“, piše list.

Kako je precizirano, tehnički detalji tek treba da budu razrađeni, između ostalog i pitanje kako će se odvijati čišćenje mina oko ukrajinskih luka.
Prema navodima lista, iako su zvaničnici saopštili da su pregovori završeni sporazumom o opštim parametrima izvoza, „oni su upozorili da ruski predsednik Vladimir Putin još nije potpisao nikakav sporazum“.

„Najvažnije je to da nam je još uvek potrebno zeleno svetlo od Putina“, rekao je neimenovani zvaničnik za američki list.

Izvori lista ne isključuju da bi to moglo da se dogodi tokom sastanka ruskog lidera sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom sledeće sedmice u Teheranu.
Juče je u Istanbulu održan sastanak o transportu žita i poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka u kojem su, pored predstavnika Ministarstva odbrane Turske, učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane Rusije, predstavnici Kijeva i UN.
Novi sastanak biće održan naredne nedelje, takođe u Turskoj, i tada se očekuje potpisivanje završnog dokumenta, poručili su u Ankari. UN i Turska su ocenili da je sastanak protekao u pozitivnoj atmosferi.
Pregovori o žitu u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
RUSIJA
„Tračak nade“: Sastanak o žitu u pozitivnoj atmosferi, postignut dogovor o koordinacionom centru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala