- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Sarajevsku politiku ne mogu nametnuti ni Šmit, ni Satler, ni EU

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICSrpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Muslimanska politika iz Sarajeva je neprihvatljiva i to ne može nametnuti ni Kristijan Šmit, ni šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, ni EU, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i poručio da je potrebno još jače okupljanje, jačanje ideje koja se zove Republika Srpska i njene autonomije u okviru BiH.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Mi to nećemo prihvatiti i ne može to nametnuti ni Šmit, ni Satler, ni EU koja, po meni `ne miriše na dobro` jer tamo sede sve neki nedorečeni ljudi, a stalno napadaju Republiku Srpsku, koja je njima po difoltu problem“, rekao je Dodik za bijeljinsku televiziju Arena, prenosi RTRS.
Istakao je da Nemačka želi da se vrati ovde i da komanduje.
„Ali, neće doći one jedinice iz 41., već dolaze ešaloni koje predvodi Kristijan Šmit koji je ovde došao bez odluke i imenovanja u Savetu bezbednosti UN“, rekao je srpski član Predsedništva BiH.
„U čemu je razlika iz one okupacione vlasti iz 1941.godine i ovoga što Šmit hoće? Ni u čemu“, rekao je Dodik.
Naglasio je da su nova bolnica, obilaznice, putevi, ulaganja blizu 200 miliona u poljoprivredu, samo deo projekata koje je ova vlast realizovala na području Semberije.
Kaže da sledi početak gradnje auto-puta od Rače do Bijeljine i izgradnja nasipa na Drini.
„I pored svih silnih blokada i procedura koje su veoma složene dolazimo u poziciju da se za par dana raspisuje tender za izvođače radova. To je izgradnja kanala koji treba da spasi Bijeljinu od tzv. stogodišnjih voda, i da Bijeljina nije u opasnosti od poplava. To je kapitalni projekat na kojem moramo da radimo preventivno. Taj projekat je vredan 50 i nešto miliona“, rekao je Dodik.
Komentarišući sankcije, Dodik kaže da imovinu ima jedino u Srbiji i Republici Srpskoj, ali ne i u Velikoj Britaniji i Nemačkoj.
Dodik kaže da ne veruje u globalni sukob i nuklearni rat, ali smatra da će odmeravanje snaga trajati još par meseci.
„Nama nije interes da gubimo nikoga. Mi ne želimo da izgubimo ni partnerstvo sa Evropskom unijom, ali kako oni smatraju - ako nas ne pratite, vi niste deo našeg razmišljanja. Zašto da ih pratimo u onome što mislimo da je njihova greška i zašto da izgubimo Rusiju, zašto da prihvatimo jednu laž koju guraju Britanci, da ovde postoji maligni ruski i kineski uticaj. Ne, to ne postoji. Postoji ovde maligni engleski uticaj, i to vekovima“, istakao je Dodik.
Kaže, u tome svemu važno je da može da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
„Jedan dio našeg razgovora bilo je i ovo 'predsjedniče, molim vas, ovo će se završiti tako što će se veliki negde dodirnuti i reći više smisla nema za ratovati, da podelimo interesne sfere, nemojte nas ostaviti'“, ispričao je Dodik.
Očekuje pobedu kandidata SNSD-a za inokosne funkcije na oktobarskim izborima i ističe da bi poraz Željke Cvijanović, njega i SNSD-a značio pobedu Britanaca na ovim prostorima.
„Ovo je proverena politika i nema avanturizma“, zaključio je Dodik.
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
REGION
Šmit se igra istorijom BiH – trajaće koliko i međunarodni protektorat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala