- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Svečano otvoren auto-put od Podgorice do Kolašina, Abazović predložio da se zove po princezi Kseniji

© Sputnik / Boban NovovićDeonica auto-puta Smokovac-Mateševo u Crnoj Gori
Deonica auto-puta Smokovac-Mateševo u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Pratite nas
Deonica auto-puta Smokovac-Mateševo svečano je večeras otvorena na Pelevom Brijegu, a premijer Crne Gore Dritan Abazović predložio je da ime dobije po princezi Kseniji, prvoj ženi vozaču na Balkanu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Među zvanicama na svečanosti bili su predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Dritan Abazović, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vladimir Joković, ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović, ministar sporta Vasilije Lalošević, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministar pravde Marko Kovač, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, poslanik SNP-a Dragan Ivanović, direktor "Monteputa" Milan Ljiljanić, predsednica opštine Kolašin Marta Šćepanović...

Abazović predložio da auto-put dobije ime po princezi Kseniji

Premijer Dritan Abazović izjavio je da se danas, sedam godina od početka izgradnje, ne otvara samo put, već i perspektiva- za građane i privredu, za Crnu Goru i njenu budućnost.
„Auto-put je početak trajnog spajanja Crne Gore sa svetom. Vrleti crnogorskog krša sjediniće se sa plodnom ravnicom, glavni grad sa severom, Crna Gora sa Evropom“, rekao je Abazović.
Auto-put, kako je dodao, ukazuje na novi pravac koji je potreban razvoju Crne Gore.
„To je razvoj severa i ispravljanje nepravde učinjene prema ovoj regiji. Zato, neka ovaj put vodi sever i celu Crnu Goru napred. Preko severa i mreže Trans-evropskih koridora u Evropsku uniju i porodicu naroda kojoj pripadamo“, rekao je Abazović.
On smatra da će ova investicija bez sumnje otvoriti nove pravce razvoja i dati najsnažniji zamajac domaćoj privredi.
„Posebno završetkom auto-puta od Boljara do Bara Crna Gora će sa lukom biti jedan od važnih pravaca u tranzitnim saobraćajnim tokovima Balkana. Nema bolje simbolike nego 13. jula, za Dan državnosti, otvoriti prvu deonicu auto-puta. Ovaj datum vodio je Crnu Goru do neslućenih visina: dobili smo međunarodno priznanje, ali i pokazali prkos upalivši iskru slobode u tada porobljenoj Evropi, rekao je Abazović dodajući da „Evropska unija nije potpuna bez Crne Gore, male, dobronamerne i neustrašive države koja je Evropi dala dovoljno da bi večno bila njen sastavni deo“.
Abazović je predložio da ime auto-putu bude po prvoj ženi vozaču na Balkanu – princezi Kseniji.
„Ličnosti koja umnogome oslikava Crnogorku tog vremena – stamenog borca, odvažnu ženu, intelektualku preko čijih leđa je iznet veliki teret u izgradnji naše države. Apelujem da svi damo maksimalan doprinos tome da naučeni lekcijama prošlosti gledamo u evropsku budućnost Crne Gore, gradimo snažne i neprobojne veze među nama, građanima antifašističke, građanske i evropske Crne Gore. Ovo je put za budućnost“, rekao je Abazović, preneli su crnogorski mediji.

Bez putarine do 21. jula

Građani će od sutra moći da voze ovom deonicom auto-puta, a do 21. jula putarina se neće naplaćivati.
Nakon toga putarina za motore će biti 1,5 evra, za automobile 3,5 evra, a za autobuse, odnosno kamione 17 evra.
Ukupna dužina deonice je 41,5 kilometar, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocevnih tunela.
Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.
Deonica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, i to: Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.
Auto-put Smokovac-Mateševo, deonica auto-puta Bar-Boljare u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
EKONOMIJA
Spektakularna vožnja dronom auto-putem kroz Crnu Goru koji se otvara za dva dana /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala