- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Spektakularna vožnja dronom auto-putem kroz Crnu Goru koji se otvara za dva dana /video/

© Foto : Youtube/MediaBiro/PrintscreenAuto-put Smokovac-Mateševo, deonica auto-puta Bar-Boljare u Crnoj Gori
Auto-put Smokovac-Mateševo, deonica auto-puta Bar-Boljare u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Da je sve spremno za otvaranje najvećeg i najsloženijeg projekta u istoriji Crne Gore, svedoče snimci iz vazduha nastali u nedelju, 10. jula, a koji koji prikazuju izgled prioritetne deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Crnogorski mediji javili su danas da će na Dan državnosti zvanično biti otvoren 41 kilometar puta koji obuhvata 20 mostova, 16 dvocevnih tunela i četiri petlje.
Polovinu deonice čine vijadukti i tuneli, a na složenost trase utiče i činjenica da će budući vozači iz smera glavnog grada Crne Gore počinjati na 60 metara nadmorske visine, dok će ih nakon određenog vremena dočekati 1.100 metara u planinskom delu.
Sa svojih 960 metara „Moračica“ predstavlja najduži most, dok je tunel „Vjeternik“ dug skoro tri kilometra. Ukupna prosečna dužina mostova na deonici je 6,1 kilometar, što čini oko 15 odsto ukupne dužine auto-puta.
Širina kolovoza sa dve saobraćajne trake je 10,5 metara po jednom smeru. Na otvorenoj trasi, predviđene su trake za prinudno zaustavljanje na svim pozicijama, dok su na mostovima predviđene zaustavne trake, u slučaju da su kraći od 150 metara. Širina kolovoza sa tri saobraćajne trake iznosi 11,2 metara po jednom smeru.
Auto-put je pokriven sa više od 600 kamera, a sve kamere u tunelima imaju mogućnost da automatski detektuju incident.
Glavni izvođač je kineska kompanija CRBC, a Vlada Crne Gore poverila je preduzeću „Monteput“ poslove stručnog, građevinskog i projektnog nadzora izrade projektne, pripremne tenderske dokumentacije i druge poslove. Ovim projektom sever Crne Gore postaje nikad bliži centralom i južnom delu države, a značaj za privredu, građane i turizam je nemerljiv, preneo je portal „Investitor“.
Deonica auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
REGION
Poznat datum otvaranja prve deonice auto-puta u Crnoj Gori /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala