- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Razvoj veštačke inteligencije: Kreiran softver koji „razmišlja“ kao tromesečna beba

CC0 / Pixabay / Mali robot
Mali robot - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Pratite nas
Tim naučnika kreirao je softver baziran na principu veštačke inteligencije po uzoru na dečji mozak, koji ima mogućnost „učenja i razmišljanja“ na način kao što to čini tromesečna beba.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Program za učenje, nazvan „Plato“, u stanju je da razume stvarnost i zakone koji vladaju, kao što je recimo zakon gravitacije, na način na koji to razume tromesečno dete.
Zanimljivo je da su se naučnici vodili time da kod softvera razviju mogućnost razumevanja fizike na intuitivnom nivou, nalik bebama koje vrlo brzo dolaze do saznanja da će bačena loptica pasti na pod.
Čitav eksperiment se bazirao na tome da se „Plato“ obuči da razvrsta video-snimke na kojima su bile prikazane različiti položaji kretanja bačenih loptica, kako realne, tako i nemoguće situacije gde zakoni fizike nisu važili.
Reakcije „Platoa“ bile su vrlo približe reakcijama beba, a određeni zakoni „naučeni“ su za svega 28 sati, preneo je Tanjug.
Veštačka inteligencija predstavlja jednu od najmisterioznijih oblasti na polju računarskih sistema. Cilj stvaranja veštačke inteligencije predstavlja težnju naučnika da stvore programe (softvere) koji će funkcionisati po principu sličnom ljudskom razmišljanju.
Superkompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta može LUMI, najmoćniji evropski superkompjuter /video/
baterija - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Da li su žive baterije rešenje za budućnost?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala