- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta može LUMI, najmoćniji evropski superkompjuter /video/

CC0 / Pixabay / Superkompjuter
Superkompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Zajedničko preduzeće za evropsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC) pokrenulo je najbrži i energetski najefikasniji superkompjuter u Evropi - LUMI.
Superkompjuter LUMI nalazi se u gradu Kajaniju u Finskoj, a korisnicima će biti dostupan od septembra ove godine.
LUMI je treći najbrži kompjuter na svetu i jedan od takozvanih predeksaskalarnih superkompjutera koje EuroHPC planira da pokrene. Reč je inače o zajedničkom projektu EuroHPC-a i deset evropskih država - Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Islanda, Norveške, Poljske, Švedske i Švajcarske.
„Ovo je veliki korak za digitalnu i zelenu transformaciju Evrope“, izjavila je poverenica za Evropu spremnu za digitalno doba Margaret Vestager.
„Zahvaljujući svom velikom kapacitetu, LUMI će omogućiti naučna otkrića u medicini i istraživanju klime mnogo bržim tempom nego što je to do sada bilo moguće. To bi moglo da pomogne u razvoju vakcina, dijagnostici raka ili ublažavanju uticaja klimatskih promena. Ovo je sjajan primer velikog potencijala veštačke inteligencije za poboljšanje naših života“, izjavila je ona.

Ko stoji iza projekta

LUMI ima snagu od 550 petaflopsa, odnosno 550 miliona milijardi operacija u sekundi. Ovaj superkompjuter nudi istraživačima širom Evrope alat za razumevanje komplikovanih pojava, poput klimatskih promena, i služi kao platforma za međunarodnu istraživačku saradnju i za razvoj veštačke inteligencije i kvantne tehnologije.
Ono što ovaj superkompjuter razlikuje od sličnih jeste što se pokreće isključivo obnovljivom energijom, koristeći prirodne sisteme hlađenja, a njegova otpadna toplota činiće oko 20 odsto daljinskog grejanja u gradu Kajani.
LUMI se zato s pravom naziva najzelenijim superkompjuterom u Evropi i trećim najzelenijim u svetu.
Superkompjuter sufinansiraju EuroHPC i konzorcijum država EU sa ukupnim proračunom od 144,5 miliona evra.
Druga pilot faza LUMI-ja za odabrane korisnike počeće u avgustu, a sistem će postati dostupan svim zainteresovanim korisnicima krajem septembra ove godine. Polovina resursa biće dodeljena korisnicima EuroHPC-a nakon otvorenih poziva na koje mogu da se jave svi evropski korisnici koji ispunjavaju uslove.
„LUMI je ekositem za računarstvo visokih performansi, veštačku inteligenciju i intenzivna istraživanja. Osim toga, petina kapaciteta LUMI-ja usmerena je na firme koje dobijaju priliku da koriste metode računarstva visokih performansi sledeće generacije i tako doprinesu stvaranju novih veština i inovacija“, saopštio je Kimo Koski, izvršni direktor finskog centra za nauku CSC – IT u kojem je smešten LUMI.

Još sedam moćnih superkompjutera širom Evrope

Kako bi se takozvani stari kontinent opremio vodećom infrastrukturom, EuroHPC je već nabavio sedam superkompjutera smeštenih širom Evrope. Pet superkompjutera sada je potpuno operativno i smatraju se među najmoćnijima u svetu. Osim LUMI-ja u Finskoj, pokrenuti su superračunari „Vega“ u Sloveniji, „MeluXina“ u Luksemburgu, „Diskaver“ u Bugarskoj i „Karolina“ u Češkoj. Zajedničko preduzeće za evropsko računarstvo visokih performansi trenutno radi na osposobljavaju još tri superkompjutera – „LEONARDO“ u Italiji, „Deucalion“ u Portugalu i „MareNostrum 5“ u Španiji.
Zajedničko preduzeće EuroHPC pokrenuto je 2018. godine s namerom objedinjavanja resursa iz EU, 32 zemlje saradnice i dva privatna člana - Evropske tehnološke platforme za računarstvo visokih performansi i Udruženja za vrednost velike količine podataka.
Računarstvo visokih performansi (HPC) odnosi se na računarske sisteme („superkompjutere“) sa naročito visokom računarskom snagom koji mogu da reše vrlo složene i zahtevne probleme. Njime se omogućuje da ključne tehnologije, kao što su veštačka inteligencija, analitika podataka i sajber bezbednost, iskoriste potencijal ekonomije velikih količina podataka.
Evropski parlament je u aprilu 2021. usvojio program Digitalna Evropa, vredan 7,5 milijardi evra za razdoblje 2021 -2027. Programom će se osigurati finansiranje projekata u pet ključnih područja: superračunarstvo, veštačka inteligencija, sajber bezbednost, napredne digitalne veštine i osiguravanje široke upotrebe digitalnih tehnologija u celoj ekonomiji i društvu.
Programom bi trebalo premostiti jaz koji postoji između istraživanja digitalnih tehnologija i njihove primene, pa bi rezultati istraživanja trebalo da se stave na tržište u korist građana i preduzeća, a posebno malih i srednjih poduzeća, preneo je „Jutarnji list“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala