- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska odlučna: Nećemo podržati sankcije protiv ruskog gasa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Pratite nas
Mađarska nije spremna ni da razgovara o embargu na gas iz Rusije i neće podržati paket sankcija ukoliko bude obuhvatao ograničenja protiv „Gasproma“ ili „Gasprombanke“, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Proteklih meseci smo mnogo raspravljali o sankcijama u Briselu, gde smo usvojili mnogo sankcija. Što se tiče usvajanja mogućih novih paketa sankcija, stav Mađarske je jasan: nismo spremni ni da razgovaramo o pitanju embarga na gas. Jedna zemlja EU je predložila da se 'Gasprombanka' uključi na mogući spisak sankcija. Odlučno smo izjavili da nećemo podržati nikakav paket ako tamo budu sankcije protiv 'Gasproma' ili 'Gasprombanke'“, rekao je Sijarto.

Zapadne zemlje uvele su brojne ograničavajuće mere Rusiji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Evropska komisija je nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini razradila plan „RiPauerEU“ koji predviđa smanjenje uvoza ruskog gasa za oko 100 milijardi kubnih metara do kraja godine, odnosno za dve trećine. Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, EU je 2021. godine uvezla 155 milijardi ruskog gasa, što čini 45 odsto ukupnog uvoza i 40 odsto ukupne potrošnje gasa u Evropi.
EU je ranije usvojila šesti paket sankcija, koje, konkretno, uključuju postepeni embargo na uvoz uglja i nafte iz Rusije. U budućnosti se ne isključuje ni uvođenje sedmog paketa sankcija koji bi mogao da obuhvati embargo na isporuke ruskog gasa.
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
RUSIJA
„Platićemo za sankcije protiv Rusije“: Rumunija predviđa Evropi surovu zimu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala