- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska vlada na meti kritika: Nema ugovora ni sa „Gaspromom“ ni sa drugim dobavljačima

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski gas
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Pratite nas
Bugarska više ne dobija gas od ruske kompanije „Gasprom“ iz političkih razloga, a zemlja za to vreme nije sklopila dugoročni sporazum sa drugim dobavljačima poput Katara ili SAD, izjavio je poslanik Bugarske socijalističke stranke, bivši ministar ekonomije Rumen Gečev.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Nemamo sklopljene sporazume, jer bugarska vlada nije uradila svoj posao – nema ugovora. Na kraju krajeva, to je trebalo da potpiše bugarska vlada“, rekao je Gečev za TV NOVA.

Kako je istakao, trenutno je u zemlji nastupio period političke nestabilnosti zbog prinudne ostavke vlade, a nova vlada mora da pronađe dobavljače sa kojima može da se potpiše sporazum o dugoročnim isporukama gasa, istovremeno poštujući zahteve Evropske komisije.
Govoreći o poskupljenju gasa u Bugarskoj za 32 odsto, Gečev je istakao da je to izuzetan izazov za bugarsku ekonomiju, s obzirom na to da se približava sezona jesen-zima.
„U ovom momentu nas to nije pogodilo, jer će veliki računi za grejanje stići na zimu. Međutim, ako ne budemo imali dogovor za isporuke gasa, do tada može doći do novog rasta cena“, ocenio je on.
Bugarska državna komisija za energosnabdevanje i vodosnabdevanje (KEVR) saopštila je ranije da će cena gasa u julu biti viša za 32 odsto. Državna gasna kompanija „Bulgargas“ prodavaće gas po ceni od 186,17 leva (95,47 evra) po megavat času, dok je u junu cena bila 141,36 lava (72,49 evra).
„Gasprom“ je krajem aprila obustavio isporuke gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Prema rečima premijera Bugarske, pre obustave isporuka „Gasproma“, zemlja je bila 90 odsto zavisna od ruskog gasa. Pritom, prema rečima stručnjaka, Bugarska sve vreme i dalje dobija ruski gas – ali preko posrednika i sa cenom višom do 40 odsto.
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SVET
Bugarski premijer ponovo na meti kritika: Vlada neodgovorno pristupila problemu isporuka gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala