- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski premijer ponovo na meti kritika: Vlada neodgovorno pristupila problemu isporuka gasa

© Sputnik / Lola ĐorđevićBugarski premijer Kiril Petkov
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Vlada premijera Bugarske Kirila Petkova neodgovorno je pristupila problemu sa isporukama gasa, a nova Vlada, koju sada pokušava da formira vladajuća koalicija, teško da će uspeti da izvede zemlju iz krize, izjavio je bivši premijer, poslanik Evropskog parlamenta Sergej Stanišev.
Stanišev je kritikovao potpredsednika Vlade Asena Vasileva koji je još u martu objavio da Bugarska ne namerava da nastavi pregovore sa „Gaspromom“ o produžetku ugovora koji ističe krajem 2022. godine.
„Diversifikacija – to je dobro, dobro je imati pouzdane isporuke, ali ako nisi obezbedio alternativu, krajnje je neodgovorno govoriti takve stvari“, rekao je Stanišev za Bugarski nacionalni radio.
On je istakao da je vladajuća stranka „Nastavićemo sa promenama“ samo učvrstila podelu javnosti na rusofile i rusofobe. Međutim, po rečima Staniševa, Vlada Petkova trebalo je da deluje pre svega sa stanovišta zaštite interesa Bugarske, a ne Rusije ili SAD.
„Kada se dešavaju stvari poput proterivanja ruskih diplomata, pitam se, kao prvo, da li je svima jasno da će uslediti posledice i da će vrlo verovatno zatvaranje ambasade Rusije u Bugarskoj. Biće i drugih koraka koji će nam zadati veoma ozbiljan udarac sa stanovišta ekonomije“, ocenio je bivši premijer.
Komentarišući situaciju u Ukrajini, Stanišev je istakao da trenutno „ni Rusija ni Ukrajina ne traže mogućnost za političko rešavanje situacije“.
„Pored toga, mnogi političari na Zapadu govore: 'Da, pomagaćemo Ukrajini', ali pritom više ne veruju da isporuke oružja, ma kakve one bile, mogu suštinski da promene to koja vojska je jača. Uprkos tome oni nastavljaju da govore: 'Borite se skoro do poslednjeg Ukrajinca'“, rekao je bivši premijer.
Prošle nedelje Sofija je objavila da proteruje 70 ruskih diplomata, koji su, navodno, uhvaćeni u špijunaži.
„Gasprom“ je krajem aprila obustavio isporuke gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Prema rečima premijera Bugarske, pre obustave isporuka „Gasproma“, zemlja je bila 90 odsto zavisna od ruskog gasa. Pritom, prema rečima stručnjaka, Bugarska sve vreme i dalje dobija ruski gas – ali preko posrednika i sa cenom višom do 40 odsto.
Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
RUSIJA
Predsednik Bugarske: Proterivanje ruskih diplomata povećava rizik za našu energetiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala