- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

ESA neće nastaviti saradnju sa „Roskosmosom“; Ruska agencija: Nismo dobili zvanično saopštenje

© ESAOrbiter EgzoMars prilazi planeti Mars
Orbiter EgzoMars prilazi planeti Mars - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Evropska svemirska agencija (ESA) neće nastaviti saradnju sa „Roskosmosom“ na zajedničkoj misiji „Egzo Mars“, saopštio je direktor ESA Jozef Ašbaher.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

ESA je prekinula saradnju sa ruskom svemirskom agencijom na projektu „Egzo Mars“ u martu ove godine zbog događaja u Ukrajini. Međutim, nakon toga se saznalo da ruska državna korporacija i evropska agencija razgovaraju o mogućnosti zajedničke realizacije ove misije. Kasnije se ispostavilo da strane razgovaraju samo o međusobnom vraćanju opreme.
„Danas je odbor ESA razmotrio misiju ‘Egzo Mars Rover’ i uvideo da okolnosti koje su dovele do obustave saradnje sa ‘Roskosmosom’... nastavljaju da postoje“, napisao je Ašbaher na Tviteru.

„Roskosmos“: Nismo dobili zvanično saopštenje

Pres služba „Roskosmosa“ oglasila se povodom ovog tvita i navela da ruska svemirska agencija još nije dobila zvanično obaveštenje Evropske svemirske agencije o prekidu saradnje na projektu „Egzo Mars“ i da zbog toga „mora da reaguje samo na ‘tviter-diplomatiju’“.
U „Roskosmosu“ su podsetili da je ranije generalni direktor ove državne korporacije Dmitrij Rogozin više puta izjavljivao da ne računa na pozitivnu odluku ESA, s obzirom na politički pritisak u Evropi na naučnike i stručnjake kojima je važan upravo naučni rezultat misije.
„Žalosno je što se potraga za znacima života na Marsu za Evropu pokazala manje važnom od političkih ambicija pojedinih evropskih zvaničnika i država. Rusija svoj deo projekta ‘Egzo Mars’ može da realizuje na nacionalnom nivou ili uz angažovanje partnera iz prijateljskih zemalja“, dodaje se u saopštenju.
Rogozin je ranije rekao da će Rusija samostalno sprovesti misiju na Mars, iako će se njena priprema otegnuti na nekoliko godina i moraće da se sprovede bez rovera.

Rogozin: Prekidamo rad sa evropskom robotskom rukom

Nakon toga oglasio se i direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin koji je na svom Telegramu napisao da kosmonauti „Roskosmosa“ neće koristiti evropski ERA manipulator (robotsku ruku) postavljen na ruskom modulu „Nauka“ na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
Komentarišući Ašbaherovu izjavu, Rogozin je istakao da je odlukom da neće nastaviti saradnju precrtan rad hiljade naučnika i inženjera u Evropi i Rusiji.
„Da li je on (Ašbaher) spreman da odgovara za sabotažu zajedničke misije na Marsu? Ne, ne pred neodgovornim birokratama poput njega u Evropskoj komisiji. Da li je spreman da odgovori čovečanstvu?... A ja, sa svoje strane, dajem komandu našoj posadi na Međunarodnoj svemirskoj stanici da prestane da radi sa evropskim manipulatorom ERA. Neka sam Ašbaher i njegov šef Borelj odlete u svemir i urade bar nešto korisno u svom životu“, napisao je Rogozin.
On je dodao da će uložiti sve napore da se iz Italije vrati sletni marsovski modul „Kazačok”.
Manipulator ERA napravljen je u Evropi i predviđen je za premeštanje različitih tereta i naučne opreme van ruskog segmenta MSS, kao i njihovo iznošenje u svemir i vraćanje unutar stanice kroz vazdušnu komoru modula „Nauka“.
Zbog nepreciznosti u radu ERA je više puta odlagala šetnju u otvorenom svemiru po ruskom programu. Poslednji put to je bilo zakazano za 21. jul, kada je astronaut ESA Samanta Kristoforeti trebalo da radi sa kosmonautom Olegom Artemjevom.
Orbiter iznad Marsa - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
RUSIJA
Rogozin o misiji na Mars: Rusija bi mogla da sarađuje sa partnerima iz Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala