- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rogozin o misiji na Mars: Rusija bi mogla da sarađuje sa partnerima iz Kine

CC BY 2.0 / Flickr/Kevin Gill / Orbiter iznad Marsa
Orbiter iznad Marsa - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Pratite nas
Rusija bi nakon odustajanja Evropljana da učestvuju u programu „Egzo Mars 2022“ mogla da radi sa partnerima iz Kine ili zemalja Persijskog zaliva, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je objasnio da Rusija ima sve potrebne tehnologije za samostalnu organizaciju misije na Mars – pitanje je samo da li će ovaj projekat moći da se izvede finansijski, „ili nam je potreban investitor“.
Rogozin je dodao da Evropljani možda neće vratiti ruski sletni modul „Kazačok“ misije „Egzo Mars 2022“. Sada tehnički stručnjaci raspravljaju o ovom pitanju.
Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države žele da nastave saradnju sa Rusijom na programu Međunarodne svemirske stanice, ali „Roskosmos“ ne može da zatvara oči pred neprijateljskim akcijama Amerikanaca.
On je objasnio da pored stručnog rada zaposleni u ruskoj raketno-kosmičkoj industriji imaju i građanski stav. Rogozin je podsetio da američki predsednik Džozef Bajden ne kontroliše šta govori i počinje direktno da vređa predsednika Rusije Vladimira Putina. Istovremeno, SAD snabdevaju municijom i ekstremiste i obučavaju naciste na teritoriji Ukrajine.
„Da li moram da se pretvaram da se ništa ne dešava i da je sve mirno u svemiru? Ja tako ne mogu“, rekao je generalni direktor državne korporacije.
Rogozin je dodao da je „Roskosmos“ postavio zadatak da udvostruči broj ruskih satelita u orbiti, što će, između ostalog, omogućiti da se uposle industrijska preduzeća.
On je objasnio da će za lansiranje velikog broja uređaja u orbitu biti potrebno više raketa, što će omogućiti veću uposlenost preduzeća koja proizvode motore, sisteme upravljanja i druge komponente za raketno-kosmičku tehniku.
Kako je naveo, „Roskosmos“ je spreman da organizuje proizvodnju delova za avionske motore na bazi svog preduzeća za proizvodnju motora „Energomaš“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala