- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska: Drastičan skok cene gasa za jul

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKompresorska gasna stanica za gasovod Turski tok
Kompresorska gasna stanica za gasovod Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
Pratite nas
Bugarska državna komisija za energosnabdevanje i vodosnabdevanje (KEVR) saopštila je da će cena gasa u julu biti viša za 32 odsto. Državna gasna kompanija „Bulgargas“ prodavaće gas po ceni od 186,17 leva (95,47 evra) po megavat času, dok je u junu cena bila 141,36 lava (72,49 evra).
Kao osnovni razlog za skok cene gasa navodi se povećana potražnja za gasom u celom svetu i smanjena ponuda kao posledica sukoba u Ukrajini. U KEVR ocenjuju da je u poređenju sa cenama na evropskim berzama cena gasa u Bugarskoj značajno niža.
„Čak i sa novom cenom bugarski potrošači, klijenti iz sfere industrije, kao i toplane plaćaće dvostruko manje u odnosu na aktuelne cene na međunarodnim tržištima. Za te potrošače obezbeđen je neophodan obim prirodnog gasa za jul“, navodi se u saopštenju Komisije.
Komisija je takođe pozvala „Bulgargas“ da učini sve što može kako u narednim mesecima zaključio dugoročne ugovore koji će osigurati alternativne isporuke gasa.
Podsetimo, „Gasprom“ je krajem aprila obustavio isporuke gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Prema rečima premijera Bugarske, pre obustave isporuka „Gasproma“, zemlja je bila 90 odsto zavisna od ruskog gasa. Pritom, prema rečima stručnjaka, Bugarska sve vreme i dalje dobija ruski gas – ali preko posrednika i sa cenom višom do 40 odsto.
Bugarski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
RUSIJA
Bugarska opozicija: Žele da sakriju od naroda da nema gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala