00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
17:00
60 min
NOVI SPUTNJIK POREDAK
20:00
60 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„San o slobodi“
06:56
30 min
ENERGIJA SPUTNJIKA
Subvencije od 20.000 evra za krov nad glavom porodicama sa decom
16:00
30 min
NOVI SPUTNJIK POREDAK
Najopasnija društvena mreža u Americi
17:00
60 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Namirnice koje imaju više šećera od obične čokoladice

CC0 / Pixabay / Slatkiši — ilustracija
Slatkiši — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Šećer se obično povezuje sa slatkišima, ali istina je da ga ima i u slanim i u slatkim proizvodima — kako u tečnom tako i u čvrstom stanju.
Neki od proizvoda u kojima ima više šećera nego u jednoj običnoj čokoladici su:

Sok od jabuke

Jedna čaša soka od jabuke ima 31 gram šećera, što je skoro isto kao štanglica čokolade. Međutim, sok od jabuke nema masti, ima malo natrijuma i obezbeđuje kalijum. Ako želite sok od jabuke sa manje šećera, najbolje je da ga napravite sami i koristite jabuke koje imaju manje šećera u sebi.

Jogurt

Mnoge vrste jogurta su iznenađujuće bogate šećerom. U nekim šoljama nađeno je čak 28 grama šećera. Ovo važi i za obične jogurte, dok za slatke jogurte je situacija mnogo gora.
Međutim, za razliku od čokoladne štanglice, jogurt ima svoje druge sastojke koji su zdravi, stoga bi trebalo da koristite prirodni jogurt i da kupujete na proverenim mestima, a ne u marketu.

Smuti

Mešano slatko voće i povrće u soku može biti bogato prirodnim ili dodatim šećerima. Iako smutiji deluju kao savršeno prirodno i zdravo piće koje pruža sve potrebne sastojke, to je samo delimično tačno. Oni sadrže vlakna i vitamine koji se nalaze u voću, ali se rizikuje unos prevelike količine šećera. Zato je bitno da smutije pravimo sami ili kupujemo na proverenim mestima. U marketima će smutiji biti obogaćeni dodatnim šećerima kako bi bili ukusniji i manje kiseli.

Konzervirano voće

Pored prirodnih šećera u voću poput breskve, konzervirano voće se pakuje u sirup i šećer kako bi bilo slađe. Jedna šolja konzerviranih breskvi u sirupu sadrži ogromnih 49 grama šećera. Srećom, postoje bolje opcije ako pazite na unos šećera. Potražite konzervirane breskve upakovane u vodu, smrznute breskve ili uživajte u svežim breskvama.

Razne varijacije kafe

Crna kafa nije značajan izvor kalorija ili šećera. U stvari, šolja crne kafe sadrži nula grama šećera i oko 7 kalorija. Ali piće od kafe sa raznim dodacima je već druga priča.
Na primer, espreso napitak sa dodatkom, recimo vanile, sadrži 17 grama šećera. Da ne spominjemo hladne kafe, kafe sa sladoledom i kafe sa ukusima. Dakle, sve dok se držite obične crne kafe, bezbedni ste što se unosa šećera tiče.

Paradajz čorba

Kupovna kremasta supa od paradajza sadrži 27 grama šećera po porciji, zajedno sa 850 miligrama natrijuma. Takođe, sve instant čorbe u čašama sadrže više od 30 grama šećera po porciji, preneo je portal „Magazin Novosti“.
Moskovljani se rashlađuju po vrelom majskom danu - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
DRUŠTVO
Kad skoči temperatura: Koju hranu treba izbegavati tokom leta
Mediteranska ishrana - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
DRUŠTVO
Koje voće najviše goji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala