Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Visoki Dečani: Priština obmanjuje pričom o zaštiti manastira

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Privremene prištinske institucije obmanjuju javnost pričom o punoj pravnoj zaštiti koju navodno uživa manastir Visoki Dečani, saopšteno je na Tviter nalogu tog srpskog manastira.
„Kosovske institucije tvrde da manastir Visoki Dečani uživa punu pravnu zaštitu i zahtevaju izvinjenje od organizacije Evropa Nostra. Zaboravljaju da se već šest godina odluka Ustavnog suda o manastirskom zemljištu ignoriše i da se odbacuje potpisani sporazum o obilaznici oko zaštitne zone manastira“, navode iz Visokih Dečana.
Ukazuju da umesto da pokažu inkluzivnost, odgovornost i spremnost za istinsko poštovanje vladavine prava i svetinja SPC, ministri tzv. Kosova su izabrali „pristup konfrontacije koji suštinski nanosi štetu svim građanima Kosova“ i svim zajednicama.
„Izgubljena prilika. Tužno“, poručili su iz Visokih Dečana.
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
SRBIJA
Visoki Dečani: Prištinske institucije nastavljaju pravno bezakonje i terorisanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala