Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija, Afrika, SAD i Kanada slave dan Teslinog rođenja

© Sputnik / Olivera IkodinovićNikola Tesla, Soči
Nikola Tesla, Soči - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Nacionalni Dan nauke ustanovljen na dan rođenja Nikole Tesle biće danas simbolično obeležen širom Srbije, a zahvaljujući brojnim poštovaocima lika i dela jednog od najvećih svetskih umova i pronalazača ovaj datum će biti obeležen i u SAD, Kanadi i Africi.
Muzej Nikole Tesle, koji ove godine navršava sedam decenija postojanja, kako je najavila direktorka muzeja Ivona Jevtić, tradicionalno će i ovog 10. jula besplatno otvoriti vrata za sve posetioce.
U SAD, gde je živeo šest decenija, 166. godina od Teslinog rođenja biće obeležena u Filadelfiji, jedinom američkom gradu koji je još 2012. godine 10. jul proglasio gradskim praznikom.
Na Long Ajlendu u jedinoj Teslinoj preostaloj laboratoriji pretvorenoj u muzejski kompleks, taj važan datum biće proslavljen narednog vikenda nizom manifestacija u znaku Teslinog velikog doprinosa bežičnoj tehnologiji.
Zahvaljujući inicijativi kanadskog poslanika Toma Rakočevića Dan Nikole Tesle biće zvanično drugi put obeležen u čitavom Ontariju — provinciji sa 15 miliona stanovnika, a ne samo u Hamiltonu i na Nijagarinim vodopadima koji imaju veoma veliki značaj za Teslu, a gde se, kako za Tanjug dodaje Rakočević, godinama ponosno okuplja srpska dijaspora.
Proslavu dana rođenja jednog od najuticajnijih svetskih umova u Filadelfiji će organizovati Teslina naučna fondacije, koja skoro dve decenije promoviše lik i delo našeg velikog naučnika i nastoji da on postane deo američkog školskog programa a paralelno radi i na vannastvanim aktivnostima u okviru Nikola Tesla inovacionih klubova.

„Teslin narod, tamo i ovde“

Osnivač Fondacije Nikola Lončar za Tanjug kaže da program za koji se zalažu postaje sve značajniji ne samo u SAD već i u Africi.
„Tesla je dostignućima zadužio čovečanstvo, a ove godine 10. juli biće obeležen i u Ugandi gde se otvara prvi Tesla klub u Africi, a plan je da se slični klubovi osnuju i u Egiptu i Zambiji“, naveo je Lončar i dodao će na proslavi biti izvedena rapsodija „Tesla“ koju je komponovala pijanistkinja Marina Arsenijević.
Kako dodaje skup će biti prilika i za snimanje filma „Teslin narod, tamo i ovde“.
Teslin naučni centar Vordenklif na Long Ajlendu dan Teslinog rođenja svake godine obeležava posebnim programom. Tokom korone svečanost je iskorišćena za premijeru filma „Tesla“ uz prisustvo holivudskih zvezda Itana Houka, Majkla Almerejde i Kajla Meklahana. Ove godine to će biti i izložba uz prikaz rada Teslinog tornja, ali donatroska večera kao podrška razvoju Vordenklifa u globalni naučni centar.
Ministarstvo prosvete će u ponedeljak zajedno sa Centrom za promociju nauke uručiti priznanja najzaslužnijim za doprinos u promociji nauke.
Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici, a umro je na Božić 1943. godine na Menhetnu u hotelu „Njujorker“ u kojem je živeo poslednjih deset godina života. Njegovim imenom nazvana je jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a njegova zaostavština upisana je u Uneskov registar.
Od 1994. u Njujorku ugao 40. ulice i 6. avenije zove se Ugao Nikole Tesle.

„Bio je naučnik — genije, pesnik nauke“

Karijeru je počeo 1878. godine u Mariboru, kao pomoćni inženjer ali je te godine, zbog očeve smrti, da bi mu ispunio želju, upisao fakultet. Nakon studija u Pragu počeo je da radi u Budimpešti u Centralnom telefonskom uredu, a potom u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu.
Dve godine kasnije stigao je do samog Edisona, tada najznačajnije ličnosti na polju tehnike u Americi.
Prvi patent podneo je 1884. godine, a posle odlaska iz Edisonove kompanije i osnivanja „Tesla Electric Light & Manufacturing“. Zaslužan je za 700 patenata od kojih je više od 300 zaštićeno u 27 zemalja na pet kontinenata, a među onima koje nikada nije pokušao da zaštiti je i primena visokofrekventnih struja u medicinske svrhe.
Trebalo mu je više od četiri decenije da postane redovni član SANU, nakon što je prvi put odbijen 1892.
Gradonačelnik Njujorka Fjorelo la Gvardija, po kom je nazvan jedan od tri glavna njujorška aerodroma, na sahrani Tesle pročitao je govor, koji je napisao Luj Adamič, slovenački pisac, esejista i prevodilac.
„Ovde, u Njujorku, prošle srede je u svojoj hotelskoj sobi preminuo jedan čovek. Zvao se Nikola Tesla. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli. Njegova dostignuća su ogromna, a kako vreme prolazi postaće sve veća“.
La Gvardija je pred opelo na radiju za Teslu rekao da je mogao postati najbogatiji čovek u Americi, ali da to jednostavno nije želeo.
„Želeo je uspeh, koji je namenio drugima. Voleo je ljude, bio je naučnik — genije, pesnik nauke. Novac ga nije zanimao i sve što je učinio, učinio je u skladu sa svojim prirodnim darom, koji mu je u rodnoj zemlji podarila majka“, rekao je jedan od najboljih gradonačelnika u istoriji SAD.
Prijatelji Nikole Tesle bili su pisac Mark Tven i francuska glumica Sara Bernar. O njemu je snimljeno više filmova, a u „Prestižu“ Teslin lik tumači Dejvid Bouvi.
Grafički roman „Tesla - čovek koji je oblikovao budućnost“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
KULTURA
Grafički roman „Tesla – čovek koji je oblikovao budućnost“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala