- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kirjos ima oružje kojeg se Novak „plaši“

© AP Photo / Gerald HerbertNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Uoči finala Vimbldona između Novaka Đokovića i Nika Kirjosa, epski spektakl analizirao je Kreg O’Šenesi, teniski statističar koji je jedno vreme karijere proveo u i stručnom štabu srpskog asa. O’Šenesi smatra da Kirjos ima šanse da još jednom pobedi Novaka i to zato što prema njegovim rečima srpski teniser nema rešenje za servis Australijanca.
Bio je jedan od favorita da stigne do završnice, ali nije veliki broj ljudi verovao da će Nik Kirjos igrati finale Vimbldona.
Novak Đoković od starta je bio jedan od favorita i tu ulogu opravdao je iz meča u meč, međutim Kreg O’Šenesi, statističar koji je 2017. godinu proveo u timu srpskog asa veće šanse za trofej daje Kirjosu.
O’Šenesi je otkrio „tajnu“ posle rada sa Novakom i izneo u javnost da se Novak „plaši“ servisa Australijanca i da će to biti Nikovo najjače oružje.
Đoković i Kirjos do sada su odigrali dva međusobna duela, a kao razlog zbog kojeg jje Australijanac slavio u oba statističar ističe servis.
„Bio sam u Novakovom timu u oba meča, a zatim me je Novak zamolio da Nikov servis stavim pod mikroskop da vidim da li postoji ikakav uviđavan faktor. Preklopio sam snimke Nikovog servisa po dijagonali i kroz sredinu i nisam pronašao nikakvu razliku. Novak je bio uveren da mora da postoji nešto po čemu se može pročitati Nikov servis, ali doslovno ništa nismo pronašli. Kod oba servisa na isti način baca loptu, a Kirjosov brzi pokret čini taj udarac da ne možete da ga pročitate“, smatra O’Šenesi.
Statističar veruje da se Novak plaši servisa Kirjosa jer ne ume da ga pročita već nagađa gde će završiti.
„Novak se plaši takvih servera. To je apsolutno slučaj i to je očigledno jer je Novak nominovao Nika kao najboljeg servera protiv kog je igrao. Novak je morao da nagađa gde će Kirjos servirati. A to je jedna od najgorih stvari koju možete da uradite, jer vas nagađanje tera da izgubite instinkt u vašem koraku i tajmingu. On ima igru da zabrine Đokovića i ode do samog kraja“, istakao je O’Šenesi.
Kao problem čovek koji je radio sa Novakom vidi čak i drugi servis Australijanca.
„Nik takođe drastično menja brzinu na tim drugim servisima.Tog dana u Indijan Velsu, jedan servis je pao ultra-sporo pri 133 kilometara na čas. Već sledeći drugi servis je bio as pri 202 kilometara na čas “, podsetio je O’Šenesi.
Statistika kaže sa servis jeste na strani Kirjosa koji od početka turnira do finala ima neverovatnih 127 as servisa naspram Novakovih 50.
Međutim, koliko je servis na strani Australijanca toliko se pokazalo i da su nešto duže razmene na strani Đokovića koji bolje kontroliše ostale udarce.
Jelena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
SPORT
Sramota Vimbldona i Britanije zbog koje je Ruskinja plakala na tronu /video/
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
SPORT
Novak skautirao Kirjosa – zna koji su najjači aduti Australijanca
Jelena Ribakina, Vimbldon, šampionka - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
SPORT
Moskovljanka posle velikog uspeha na Vimbldonu: Nikada nisam osetila nešto slično ovome
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala