- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Ako od ljubavi do mržnje ima tako malo“

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković, Vimbldon, London
Novak Đoković, Vimbldon, London - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Posle nekoliko godina ružnih reči i mrkih pogleda Nika Kirjosa, Novak Đoković, jedan od najvećih igrača svih vremena moraće da savlada upravo Australijanca ukoliko želi novu titulu na Vimbldonu. Neprijateljstvo od strane Australijanca konačno se završilo, ali sada ni bolji odnosi njega i Novaka neće pomoći pred Britancima koji nisu želeli ovo finale.
Novak Đoković u dosadašnjoj karijeri susretao se sa mnogim neprijatnostima i neprijateljskim komentarima, ali oni koji su najmanje imali smisla stizali su od kolega.
Jedan od najbučnijih Novakovih neprijatelja godinama unazad bio je Nik Kirjos koji je bez razloga posle gotovo svakog trofeja srpskog asa imao zamerku.
Možda ni sam Kirjos nije ni sanjao da će jednog dana biti u masi koja brani Novaka od australijskih vlasti koje su ga deportovale iz te zemlje.
I kada se na neprijateljstvo stavila tačka jer je Kirjos ili sazreo ili shvatio da mu srpski as tokom karijere nije uputio ružnu reč, njih dvojica će se susresti u velikom finalu Vimbldona.

Koga će manje mrzeti?

Da je do ovog susreta došlo prošle godine verovatno bi sevali pogledi sa jedne na drugu stranu terena, ali pošto se finale igra kada su dvojica tenisera izmirili nesuglasice oni će biti ujedinjeni protiv zajedničkog neprijatelja.
Britanska publika ne voli ni Novaka ni Nika, razlozi su različiti, ali nepoštovanje jednako.
Srpski as uglavnom smeta jer je nametnuo umesto Rodžera Federera i Rafaela Nadala koji su omiljeniji igrači na Vimbldonu.
Međutim, neverovatno je i da posle Novakovih šest trofeja Britanci nalaze razlog i daju za pravo da se sa tribina dok igra jedan od najvećih svih vremena čuju zvižduci.
Kirjosa ne vole zbog temperamenta, i preteranih izliva emocija, ali je Australijanac ove godine zasluženo stigao di finala najprestižnijeg Grend slema i zato nema previše mesta za nepoštovanje.
Britanska publika moraće da bira između toga koga manje mrzi da bi njegovom protivniku zviždala glasnije, i zato se ovo veliko finale najavljuje i kao jedno od najgorih ikada na Vimbldonu kada je u pitanju publika.

Od ljubavi do mržnje

Neverovatan rasplet situacije donosi finale između Đokovića i Kirjosa zbog njihove istorije rivalstva.
U toku tih godina kada je Australijanac prozivao srpskog asa delovalo je da mu najviše smeta Novakovo obraćanje publici i poštovanje svakog kolege, navijača, organizatora i bilo kog čoveka sa kojim dođe u susret.
Kirjos kao da je pomalo bio i ljubomoran na to, pa je potom dao jednu od ružnijih izjava za Novaka.
„Osećam da ima bolesnu opsesiju da želi da se dopadne svima. On želi da bude kao Rodžer Federer. Za mene lično, on toliko to želi da ja to ne mogu da podnesem. Sve ove proslave i slanje poljubaca publici koje radi posle mečeva je zastrašujuća“, glasile su reči Kirjosa.
Na ovakvu vrstu neprijatnosti Novak nije odgovarao i uglavnom se nije obazirao, ali su se one nastavljale pogotovo kada se vodila polemika oko teme ko je najveći teniser svih vremena.
„On nikada neće biti najveći za mene. Jednostavno zato što sam ga igrao dva puta i, žao mi je, ali ako ne možeš da me pobediš, nisi najbolji svih vremena. Jer ako pogledate moju svakodnevnu rutinu i koliko treniram i koliko ulažem, to je nula u poređenju sa njim“, rekao je ubeđeno Kirjos iako je Novakova rutina treniranja sjajna što godinama pokazuju i rezultati.
Neprijateljstvo je eskaliralo u toku pandemije korona virusa 2019. godine, a Kirjosa je „isprvocirao“ Adria tur, regionalni humanitarni teniski turnir koji je organizovao Đoković.
U toku tog turnira zarazili su se i igrači i publika, međutim srpski as je preuzeo odgovornost.
To za Australijanca nije bilo dovoljno već je oštro osuđivao Novakovu pre svega humanu ideju.
Gotovo neverovatno zvuči da ih je tema korona virusa „pomorila“ početkom ove godine kada je Novak otputovao u Australiju.
Iako je imao dozvolu da nevakcinisan uđe u zemlju, odnosno medicinsko izuzeće kao garanciju, Đoković je posle dve nedelje i pobede na sudu deportovan iz Australije.
To je bio prelomni trenutak da se kod Nika Kirjosa javi drugo lice, lice pravde i oličje kolegijalnosti.
Oštro je tada Nik osudio ponašanje australijskih vlasti i pružio glasnu podršku Đokoviću, posle čega su stupili u kontakt i izgladili odnose.
Nekoliko meseci kasnije susrešće se na najprestižnijem teniskom terenu i najvećem teniskom događaju.
Jedan protiv drugog, dvojica protiv Britanaca za koje ne može da se nasluti za koga će navijati.
Iako je Kirjos često na meti kritika zbog nepristojnih gestova, moguće je da će londonska publika tražiti tu vrstu žara u finalu pogotovo jer Novak juri 21. Grend slem kojim će prestići Rodžera Federera i približiti se na jedan zaostatka od Rafaela Nadala.
Novak nema lak zadatak, u dva odigrana meča protiv Kirjosa 2017. godine u Akapulku i Indijan Velsu nije dobio ni set.
Australijanac je jedini uz Jiržija Veselog od aktivnih igrača koji imaju pozitivan skor protiv Đokovića.
Takođe, za Kirjosa je opšte poznato da u mečeve sa važnim teniskim imenima ulazi sa velikom dozom samopouzdanja i željom za trijumf.
„On je igrač velikih utakmica. Ako vidite njegovu karijeru, najbolji tenis koji je igrao je uvek protiv vrhunskih momaka. Zato ga svi poštujemo, znamo šta može da smisli. Kao ljubitelju tenisa, drago mi je što je u finalu jer ima toliko talenta. Svi su ga hvalili kada je prvi put došao na turneju, očekujući velike stvari“, rekao je Novak o Kirjosu.
Pored svih prednosti Kirjosa, Novak je svakako do finala igrao odličan tenis i jasno je da iako zadatak neće biti lak i više je nego izvodljiv.
Jedno je sigurno – spektakl je neizbežan!
Elena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
SPORT
Rusi slave caricu Jelenu: „Osvojili smo Vimbldon“
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
SPORT
Kirjos ima oružje kojeg se Novak „plaši“
Jelena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
SPORT
Sramota Vimbldona i Britanije zbog koje je Ruskinja plakala na tronu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala