- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mediji: „Simens“ namerava što pre da isporuči turbinu za „Severni tok“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaCentralna filijala kompanije Simens u Moskvi
Centralna filijala kompanije Simens u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Kompanija „Simens“ saopštila je da namerava da što je pre moguće isporuči turbinu za „Severni tok“.
„Naš cilj je da što je pre moguće dostavimo turbinu do mesta eksploatacije“, saopštila je kompanija, prenosi agencija Rojters.
Kako su naveli u „Simens enerdži“, stručnjaci ove kompanije rade na pitanjima vezanim za zvaničnim odobrenjima i logistikom.
Rojters je ranije, pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom, javio da je Kanada već odlučila da Nemačkoj vrati turbinu za gasovod „Severni tok“. Prema izvoru, turbina će biti poslata u Nemačku, koja će je zatim isporučiti „Gaspromu“.

Protivljenje Ukrajine

Ministarstvo energetike Ukrajine pozvalo je Kanadu da poništi odluku o vraćanju turbine za gasovod „Severni tok“.
„Pozivamo Vladu Kanade da poništi ovu odluku, kao i da osigura integritet režima sankcija“, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike na Fejsbuku (ekstremistička društvena mreža zabranjena u Ruskoj Federaciji).
U saopštenju se ističe da su razočarani odlukom Kanade i da smatraju da Rusija i bez turbine može da isporučuje gas u Nemačku.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
RUSIJA
Mediji: Kanada izneverila Ukrajinu s turbinama za „Severni tok 1“
„Prvo, kompresorska stanica ‘Severni tok 1’ je opremljena sa nekoliko turbina, uključujući i rezervne. Samo jedna turbina se sada nalazi u Kanadi. Drugo, Rusija može da nastavi nesmetano snabdevanje Evropske unije gasom, čak i ako je iz nekog razloga transport ‘Severnog toka 1’ nemoguć. Konkretno, Rusija može da koristi već plaćene tranzitne kapacitete preko Ukrajine“, dodaje Ministarstvo.
„Gasprom“ je sredinom juna smanjio isporuke gasa preko „Severnog toka“, objasnivši to kašnjenjem u radu nemačkog „Simensa“, koji zbog sankcija Kanade prema ruskoj kompaniji ne može da vrati turbinu iz kompresorske stanice „Portova“ nakon remonta.
Sada „Gasprom“ koristi oko 40 odsto kapaciteta gasovoda – glavne rute za isporuku ruskog gasa u evropski region, a planirano je da se od 11. do 21. jula „Severni tok“ isključi radi godišnjeg održavanja, što bi moglo da pogorša nestašicu gasa u Evropi. Neke zemlje – među kojima Nemačka i Austrija – izrazile su zabrinutost da bi isporuke duž magistrale nakon završetka radova mogle da se smanje ili prekinu.
Gaspromova stanica za distribuciju gasa - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
RUSIJA
Nemački ministar ekonomije traži od Kanade da „Gaspromovu“ turbinu umesto Rusiji, pošalje Nemačkoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala