- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Kanada izneverila Ukrajinu s turbinama za „Severni tok 1“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Kanada uprkos molbama Kijeva planira da napravi izuzetak u sankcijama za turbine za gasovod „Severni tok 1“, piše portal „Evropska pravda“ pozivajući se na dobro informisane izvore.
„Kanadska vlada namerava da, u dogovoru s Nemačkom, odobri odluku o tome da se izuzme iz sankcija isporuka turbina za gasovod 'Severni tok 1', što će biti presedan ukidanja embarga na zahtev države-agresora“, navodi portal.
Sagovornici portala tvrde da je formalni povod za ukidanje sankcija molba nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka, koji je u četvrtak pozvao Kanadu da preda turbinu Nemačkoj.
Otava namerava da svoju odluku argumentuje time da vraćanje opreme omogućava Rusiji da obnovi isporuke gasa Evropskoj uniji.
Namera Kanade u Kijevu je izazvala nezadovoljstvo, navodi portal.
„Ukrajinska vlada već zna da Kanada namerava da pristane na takvo ciljano ukidanje sankcija Rusiji i smatra da je ta odluka 'neosnovana i opasna za sankcioni režim'“, rekao je sagovornik portala iz Ministarstva energetike Ukrajine.
Prema informacijama portala, još 22. juna je ministar energetike Ukrajine German Galuščenko pisao ministru prirodnih resursa Kanade Džonatanu Vilkinsonu, nagovarajući ga da ne vraća turbine u Evropu.
Sredinom juna je „Gasprom“ smanjio obim isporuka gasa „Severnim tokom 1“, objasnivši da je razlog zastoj u radu nemačkog „Simensa“ koji zbog kanadskih sankcija ne može da vrati s remonta turbinu s kompresorske stanice „Portova“. „Severnim tokom“ se sada isporučuju do 100 miliona kubnih metara gasa dnevno, umesto planiranih 167 miliona.
Od 11. do 21. jula gasovod ne radi i zbog planskog tehničkog servisiranja, zbog čega Vlada Nemačke strahuje od potpunog prekida isporuka gasa iz Rusije.
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
RUSIJA
Sankcije koče remont turbina: „Gasprom“ smanjio obim isporuka kroz „Severni tok 1“, Berlin negoduje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala