- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sankcije koče remont turbina: „Gasprom“ smanjio obim isporuka kroz „Severni tok 1“, Berlin negoduje

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaLuka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Kancelar Nemačke Olaf Šolc saglasan je s nemačkim ministrom ekonomije u oceni da su razlozi za smanjenje isporuka gasa preko „Severnog toka“ politički, rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu portparol nemačke vlade Štefan Hebeštrajt.
„Gasprom“ je u utorak saopštio da zbog ograničenja u kompresorskoj stanici „Portova“ može da isporučuje gas u „Severni tok“ u obimu od samo 100 miliona kubnih metara dnevno, umesto planiranih 167 miliona. Prema navodima „Gasproma“, na toj stanici sada mogu da se koriste samo tri gasne pumpe, pre svega zbog ograničenja u radu nemačkog „Simensa“.
Ruska kompanija je danas saopštila da obustavlja korišćenje još jedne gasne turbine „Simensa“ na stanici „Portova“, tako da će od 16. juna moći da isporučuje najviše 67 miliona kubnih metara gasa dnevno.
Agencija Blumberg je, pozivajući se na izvore, prenela da ključna oprema za funkcionisanje gasovoda „Severni tok“ ne može da se vrati nakon tehničkog servisiranja iz Kanade zbog sankcija Rusiji, a da isporuke gasa u Nemačku mogu biti ograničene na određeno vreme.
Nemački koncern „Simens“ je, takođe, potvrdio da ne može da dostavi gasnu turbinu za „Severni tok“ posle remonta u Kanadi zbog sankcija Rusiji, te da kompanija traži rešenje za problema.
Nemački vice-kancelar, ministar ekonomije Robert Habek, izjavio je, međutim, da je u okviru konsultacija s Evropskom komisijom, konstantovano da tehničko servisiranje gasnih pumpi nije pod dejstvom sankcija i da je to lično potvrdio u „Simensu“. On je ocenio da je odluka o smanjenju obima isporuka gasa – politička.
A u Ministarstvu ekonomije Nemačke je potvrđeno da su u toku pregovori s Kanadom o isporukama turbina za „Severni tok“.
„Nastavljamo da analiziramo stanje stvari, a Federalna mrežna agencija vodi pregovore. Vidimo da je danas na tržištu smanjena isporuka gasa, koja preduzeća mogu da kompenzuju, tako da je snabdevanje i dalje garantovano... Već pregovaramo s Kanadom da bismo razjasnili novonastala pitanja“, rekla je na konferenciji za novinare predstavnica Ministarstva ekonomije Nemačke Beate Baron.
Federalna mrežna agencija Nemačke je danas saopštila da protok gasa kroz „Severni tok 1“ čini 59,1 odsto i trenutno se održava na tom nivou. Prema navodima agencije, snabdevanje Nemačke gasom je i dalje stabilno, a smanjeni obim snabdevanja se nadoknađuje.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
RUSIJA
Zbog sankcija Kanade turbina za „Severni tok“ posle remonta ne može da bude vraćena „Gaspromu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala