- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova studija: Vanzemaljci nam možda već šalju kvantne poruke

CC0 / / Galaksija Mlečni put
Galaksija Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Istraživači sa Fakulteta za fiziku i astronomiju Univerziteta u Edinburgu navode da bi kvantna komunikacija koju su naučnici pokušali da implementiraju na Zemlji takođe mogla da se koristi za slanje informacija na međuzvezdane udaljenosti.
Prema portalu „Sajnes njuz“, autori nove studije, Arjun Berera i Haime Kalderon Figeroa, koristili su matematičke proračune da procene da li rendgenski fotoni mogu putovati svemirom neoštećeni.
Kako mediji ističu, takozvana dekoherencija, kada kvantna čestica gubi svoju „kvantnost“ kroz interakciju sa okolinom, predstavlja veliku prepreku kvantnoj komunikaciji.

„Kvantna stanja se inače smatraju veoma delikatnim, i ako postoji bilo kakva spoljna interakcija, nekako se to stanje uništi“, objasnio je Berera.

Istraživači, međutim, pretpostavljaju da bi rendgenski fotoni mogli putovati stotinama hiljada svetlosnih godina kroz svemir pre nego što podlegnu dekoherenciji, prenosi međunarodni Sputnjik.
Tim naučnika je takođe ukazao da, pošto bi ovaj metod komunikacije mogao da funkcioniše u svemiru, vanzemaljska bića – pod pretpostavkom da postoje – možda već pokušavaju da komuniciraju sa nama na taj način, tako da naučnici koji traže znake inteligentnog života tamo možda treba da traže znake kvantnih poruka.
Quantum Computing - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici prave „bezgrešni“ kvantni računar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala